Αγαπάτε το καλό κρασί ; Μάθετε να διαβάζετε σωστά την ετικέτα του

Οι ετικέτες κρασιού αρκετές φορές αντί να μας ενημερώνουν για το περιεχόμενο του εκάστοτε κρασιού, πολλές φορές μας «πνίγουν» με πληροφορίες που συνήθως δεν έχουν καμία χρησιμότητα για κάποιον που αναζητεί απλά ένα ποιοτικό μπουκάλι κρασί. Μερικές από αυτές  τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στις ετικέτες των κρασιών είναι σημαντικές και κάποιες άλλες υπάρχουν απλά για να εντυπωσιάσουν.

Αρκεί βέβαια να έχεις τις κατάλληλες γνώσεις για να διακρίνεις τα σημαντικά στοιχεία του κρασιού μέσα από την ετικέτα του. Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα σημαντικότερα στοιχεία ενός κρασιού, διαβάζοντας την ετικέτα του, ειδικά σε μια περίοδο όπως και αυτήν, όπου τα κρασιά ως δώρα για το Πάσχα αποτελούν ίσως την ιδανική επιλογή:

Η πιστοποίηση της επωνυμίας του κρασιού

Αυτές οι πιστοποιήσεις επωνυμίας απονέμονται στους οινοπαραγωγούς της κάθε περιφέρειας, πάντα σύμφωνα με τους τυπικούς κανόνες παραγωγής των σταφυλιών και της καλλιέργειάς τους, την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και το επίπεδο ποιότητάς τους. Οι ειδικές απαιτήσεις για κάθε περιφέρεια, καθορίζονται πάντοτε από την εκάστοτε χώρα προέλευσης.

Υπάρχουν 2 κύριες μορφές ετικετών κρασιού όπου μπορείτε να παρατηρήσετε στις αγορές από καταστήματα και κάβες με προϊόντα delicatessen. Αγοράζοντας ένα ποιοτικό κρασί σίγουρα θα συνδυαστεί και θα εναρμονιστεί με κάποιο εκπληκτικό φαγητό που μπορεί να έχετε ετοιμάσει. Ένα κρασί μπορεί να αναγνωριστεί από την επωνυμία του ή από τις πιστοποιήσεις που έχει αποκτήσει κατά την παραγωγή του. Ένα κρασί που χρησιμοποιεί το brand του στην ετικέτα, θα παρουσιάσει τα σταφύλια που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την παραγωγή του (είτε μιλάμε για το Chardonnay, είτε μιλάμε για κόκκινα blend κρασιά).

Το όνομα του παραγωγού. Το όνομα του παραγωγού είναι εμφανές στο μάτι και αναγράφεται συνήθως στην κορυφή ή το κάτω μέρος της ετικέτας (όπως πολλά παραδείγματα γαλλικών κρασιών). Είναι περιττό να αναφέρουμε πως είναι σημαντική η ύπαρξή του, καθώς μιλάμε για το δημιουργό του κρασιού. Βέβαια μεγαλύτερες εταιρείες κρασιού δεν τοποθετούν το όνομα του παραγωγού, παρά μόνον τον τίτλο του κρασιού.

Η περιοχή. Η περιοχή πάνω στην ετικέτα δείχνει από που προέρχονται τα σταφύλια για την παραγωγή του κρασιού. Ένα κρασί προερχόμενο από μια διάσημη περιοχή συνήθως είναι ένα κρασί αξίας, ενώ ένα κρασί από μια συγκεκριμένη τοποθεσία αμπελώνα, υποδεικνύει μια τοπική ονομασία υψηλότερης ποιότητας. Δηλαδή αν ένα κρασί προέρχεται από έναν συγκεκριμένο αμπελώνα συνήθως θα αναφέρεται εντός εισαγωγικών ή θα βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον προσδιορισμό της περιοχής. Γενικά, καθώς περιορίζεται η περιοχή παραγωγής ενός κρασιού, παρατηρείται αντίστοιχα η αύξηση της ποιότητας και της τιμής του.

Η ποικιλία. Η ποικιλία σε μια ετικέτα αναφέρεται σε ποια ποικιλία σταφυλιών χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του συγκεκριμένου κρασιού. Πολλά κρασιά βέβαια δεν παρουσιάζουν στις ετικέτες τους τα σταφύλια που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά βάσει της ονομασίας του κρασιού, εσείς αντίστοιχα μπορείτε να το ερευνήσετε.

Εκλεκτής σοδειάς ή μη-εκλεκτής σοδειάς. Αναφέρεται στο έτος συγκομιδής των σταφυλιών. Αυτή η ένδειξη αποκαλύπτει πολλά, εάν είστε εξοικειωμένοι με κρασιά εκλεκτής ποιότητας. Κατά γενικό κανόνα τα κρασιά μη-εκλεκτής σοδειάς είναι μικρότερης αξίας σε σύγκριση με τα κρασιά εκλεκτής σοδειάς.

Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ υποδηλώνει πολλά για ένα κρασί. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν μόνο σε κρασιά υψηλότερης ποιότητας να κυκλοφορούν κρασιά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που ξεπερνά το 13,5%. Σίγουρα πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις στον γενικότερο κανόνα, αλλά βλέποντας την περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε ένα κρασί, μπορείς να συμπεράνεις σημαντικά πράγματα γι’ αυτό.

πηγή : yourtipster.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή