Μητέρες: Χρόνια Πολλά σε αυτές που έχουν το δικαίωμα να είναι ό,τι θέλουν

*ένα μικρό σχόλιο για την ημέρα

Ραφαέλλα Μανέλη

Μάνα. Ίσως η πατριαρχία να ακούμπησε πάνω σε μια λέξη και στην ιδέα της μητρότητας – συλλήβδην- το μεγαλύτερο περιοριστικό σύμπλεγμα που διαθέτει: την ιερότητα. Κάπως έτσι, η μητέρα είναι χιλιάδες πράγματα και χιλιάδες θυσίες, μαζί. Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με την ιδέα της ακούραστης μητέρας, της γυναίκας που είναι πάντα εκεί και έχει λύση για όλα. Θα πω κάτι που ήδη το ξέρετε: οι μητέρες μας έχουν δεχτεί – οι περισσότερες αγόγγυστα – το βάρος της καταπίεσης των ρόλων που τους έχουν επιβληθεί μέσα στον σκληρό πυρήνα των πατριαρχικών οικογενειών και έχουν δυστυχήσει μέσα σε αυτό.

Για του λόγου το αληθές, η μητρότητα διατρέχει όλες τις κοινωνικές συμβάσεις στη ζωή των γυναικών. Αυτό συμβαίνει γιατί η μητρότητα έχει περιβληθεί με ένα πλέγμα ιερότητας, όπως προείπαμε. Η ιερότητα αυτή αποκόβει τη γυναίκα από τον εαυτό της ως σεξουαλικό ον, ως κοινωνικό άτομο με τις προσωπικές φιλοδοξίες και την ανάγει σε αποκλειστικό φροντιστή που αντλεί χαρά και αξία μέσα από την πορεία του παιδιού. Η ιερότητα αυτή δεν αποκλείεται να μεταστραφεί γρήγορα σε δαιμονοποίηση, αν μια γυναίκα επιλέξει ότι θέλει να βαδίσει το μονοπάτι της μητρότητας με ένα δικό της τρόπο.

Ζούμε λοιπόν, σε ένα κόσμο που οι γυναίκες είναι άξιες σεβασμού κυρίως όταν είναι μάνες, αλλά από την άλλη πλευρά οι θηλυκότητες που δε γίνονται μητρότητες θεωρούνται ανολοκλήρωτα όντα. Ζούμε σε αυτές τις κοινωνίες που οι μητέρες μας δεν έχουν περιθώριο λάθους. Ζούμε με αυτούς τους συντρόφους που θεωρούν ότι  παρέχουν κάποιου είδους προνόμιο όταν λένε «θα σε βοηθάω κι εγώ με το παιδί». Ζούμε στο μέρος που θεσπίζονται νομοσχέδια για την συνεπιμέλεια με τρόπο που γυρίζουν τη χώρα δεκαετίες πίσω (για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ).

 Σήμερα γιορτάζουμε τις γυναίκες που το συλλογικό μας φαντασιακό εξυπηρετείται να τις διαχωρίζει ως υπερφυσικά όντα. Ας δώσουμε το χώρο στις μητέρες να μην είναι τέλειες. Ας δώσουμε το χώρο στις γυναίκες να κάνουν παιδιά όποτε τους αρέσει και όποτε νιώθουν έτοιμες χωρίς να πρέπει να εξηγήσουν στο γείτονα την απόφασή τους. Ας αφήσουμε τις νέες μητέρες να αποφασίσουν αν θέλουν να θηλάσουν, αν θέλουν να γεννήσουν ή να υιοθετήσουν. Μεγαλώσαμε με μητέρες κουρασμένες από το βάρος των καθηκόντων, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να κάνουν λάθη, ας τις αφήσουμε να μην είναι διαθέσιμες 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ας απαλλάξουμε μια για πάντα από το βάρος της ευτυχίας μας, δεν κρατούν τα κλειδιά της ζωής μας. Έχουν κάνει ήδη πολλά, ας τις αφήσουμε να χαλαρώσουν, ας τις συνδράμουμε σε κάθε αγώνα.

Χρόνια πολλά σε κάθε μητέρα! Σε αυτή που θεωρεί τη μητρότητα ρόλο ζωής και σε αυτή που θέλει χρόνο για τον εαυτό της, σε αυτή που πήρε τα παιδιά της από ένα επικίνδυνο μέρος και σε αυτή που κατάλαβε νωρίς ότι δε χρειάζεται να είναι πάντα τέλεια για να είναι μάνα. Χρόνια πολλά σε αυτές που θυμίζουν γεύσεις, χρόνια πολλά σε όσες απολαμβάνουν να τρώνε delivery το βράδυ με τα παιδιά τους. Χρόνια πολλά σε αυτές που μεγαλώνουν αλληλέγγυους άνδρες. Χρόνια πολλά στις μητέρες που μπορούν να είναι ό,τι γουστάρουν, σέξι ερωμένες, ετεροφυλόφιλες, λεσβίες, bisexual. Χρόνια πολλά σε κάθε πλάσμα που μπαϊλντησε από την πατριαρχία κι ας μην ήξερε πώς να το εκφράσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή