Σαν σήμερα πεθαίνει ο ποιητής της Αρκαδίας

Κείμενο: Ραφαέλλα Μανέλη

Ποιητής, στιχουργός, αρθρογράφος και σκηνοθέτης ραδιοφώνου, ο υπέροχος Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας το 1911 και πέθανε στις 12 Μαϊου 1992, δηλαδή μια σήμερα σαν σήμερα.

Ο Γκάτσος που έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Αρκαδία και τελείωσε το σχολείο στην Τρίπολη ήθελε να γράφει στίχους που να μπορούν να τραγουδηθούν, για το λόγο αυτό μας έδωσε υπέροχα τραγούδια. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Τρίπολη και μετακόμισε στο λίκνο των ελληνικών τεχνών, την Αθήνα. Εκεί, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε ήδη μελετήσει Παλαμά, Σολωμό, δημοτικό τραγούδι αλλά και τις νεωτεριστικές τάσεις στην ευρωπαϊκή ποίηση. Στην Αθήνα μπήκε στους σπουδαιότερους λογοτεχνικούς κύκλους.

Το 1943 κυκλοφόρησε η ποιητική σύνθεση «Αμοργός» ένα υπερρεαλιστικό αριστούργημα που λέγεται ότι γράφτηκε με το σύστημα αυτόματης γραφής, ενδεικτικό του είδους του υπερρεαλισμού. Για το Μάνο Χατζιδάκι, η Αμοργός αποτελεί «μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου».

Σημειώνεται, ότι αναμένεται η κατοικία του στην Ασέα να ανακηρυχθεί σε μνημείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή