Η αγάπη δεν έχει φύλο, ποιο είναι το πρόβλημά σου;

της Ραφαέλλας Μανέλη

«Κάθε ανθρώπινο ον έχει δικαίωμα στη γονεϊκότητα χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις.. Η διαφορετικότητα είναι φύση, η ποικολομορφία είναι ομορφιά και η ομορφιά είναι αρετή..Ισότητα, Σεβασμός, Ορατότητα», λένε κάποιοι υπέροχοι άνθρωποι στο βίντεο που δημιουργήθηκε από την ομάδα Lgbtq Chania & Friends με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ως Πανελλαδική ημέρα δράσης για το ΛΟΑΤΚΙ γάμο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας μέρας κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας και τρανσφοβίας.

Κι αν έπρεπε να διαλέξω ένα μοναδικό κείμενο να γράφω μια φορά το χρόνο, θα διάλεγα αυτό που γράφω τώρα. Στην πόλη που το γράφω. Στην Τρίπολη που – όταν ήμουν στο σχολείο – διέλυε τη διαφορετικότητα λες και περνούσαμε φανταρικό. Γιατί η ελληνική επαρχία επί μακρόν συντηρεί την πάταξη καθετί διαφορετικού. Ακόμα και σήμερα φοβάμαι ότι δε θα μπορούσε να ζήσει κανείς ήρεμος, ίσος και ελεύθερος στην επαρχία, ειδικά αν ξέφευγε από την κοινωνικά επιβεβλημένη νόρμα. Πουθενά όμως δεν είναι όλα μόνο ασπρα ή μόνο μαύρα. Υπάρχουν άνθρωποι που όσες φορές αναλογίζονται την αγάπη, τη φαντάζονται ίδια για όλους. Τόσο μοναδική και τόσο υπέροχη που δεν χωρά σε καλούπια. Γιατί αν κάθε αγάπη δεν ήταν ξεχωριστή, αν δεν ερωτεύονταν οι άνθρωποι με ένα τρόπο ξεχωριστό και πάντα αναπάντεχο, αν ο συνδυασμός τους δεν έφτιαχνε έναν έρωτα διαφορετικό από κάθε προηγούμενο, ποια θα ήταν η ουσία της ζωής;

Στην πατροπαράδοτη πόλη μας λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι που τον έρωτα τον φαντάζονται ελεύθερο. Ζουν κι εκείνοι που αναγνωρίζουν τον θρησκευτικό πουριτανισμό. Ακόμα μαζί τους περπατούν κάποιοι που αντιστέκονται στα απότοκα της πατριαρχίας και φαντάζονται ένα μέλλον πολύχρωμο με περισσότερους ανθρώπους ευτυχισμένους. Τους είδα πριν λίγους μήνες να υπερασπίζονται στα κοινωνικά δίκτυα της σελίδας των Αρκαδικών Νέων την ελεύθερη επιλογή στον έρωτα, στη συντροφικότητα και το γάμο και ίσως εκείνη να ήταν μια από τις πιο ελπιδοφόρες μέρες του χρόνου για τη δημόσια σφαίρα της Τρίπολης.

Σήμερα λοιπόν, είναι μια μέρα διεκδίκησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέχρι να ζούμε όλοι ελεύθερα και ίσα κάθε μέρα θα είναι μέρα αγώνα. Στην Ελλάδα του 2021, το ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης και όχι γάμο. Αυτό τους αποκλείει από τις διαδικασίες τεκνοθεσίας και τους περιορίζει στη δυνατότητα αναδοχής παιδιού. Με λίγα λόγια, μπορούν να φιλοξενήσουν και να αναθρέψουν ένα παιδί για όσο οι βιολογικοί του γονείς αδυνατούν. Όταν αυτή η ανάγκη παύσει, το παιδί γυρνά στους βιολογικούς του γονείς. Κατά συνέπεια, η ίδια η Πολιτεία αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους πολίτες της. Επιπλέον, το ελληνικό κράτος επιλέγει να μην ασχολείται με τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παιδιά. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχει ένας νομίμως αναγνωρισμένος γονέας, αλλά το ελληνικό κράτος δεν επιτρέπει στο δεύτερο μέρος του ζευγαριού να αναγνωριστεί ως γονέας.

Τα επιχειρήματα που θέλουν το γάμο και την τεκνοθεσία αυτή να αποτελούν πλήγμα για την αγία ελληνική οικογένεια θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν και να καταρριφθούν ποικιλοτρόπως μέσα από το πρίσμα ψυχολογικών και κοινωνικών σπουδών. Αλλά για να μην μακρηγορήσω, θα παραπέμψω την επίσημη θέση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και άλλων σημαντικών και διεθνώς αναγνωρισμένων Φορέων και Ινστιτούτων που συνοψίζεται στο ότι «ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα – παιδιού, ούτε στην ψυχική υγεία των παιδιών αλλά ούτε στην κοινωνική τους προσαρμογή». Το συμπέρασμα είναι ότι το μόνο πρόβλημα μας είναι ο πουριτανισμός, ο σεξισμός και η ομοφοβία. Η αδυναμία μας να αγαπήσουμε τον διπλανό μας στέκεται τροχοπέδη στη δημιουργία μιας περισσότερο ανοικτής κοινωνίας, η οποία μπορεί να είναι μόνο καλύτερη. Στην ευτυχία, το γάμο, τη φροντίδα, τη συντροφικότητα, τη νομική κατοχύρωση έχουν δικαίωμα όλοι. Μη νίπτεις τας χείρας σου κάθε φορά που λες «Έχω φίλους γκέι» ή «Δεν μας νοιάζει τι κάνουν στο κρεβάτι τους». Άκου τη φωνή τους, τα αιτήματα τους, διεκδίκησε μαζί τους, είναι πολίτες, έχουν κάθε δικαίωμα που έχεις κι εσύ, είναι και θέλουν να είναι όσο ορατός είσαι και εσύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή