Από τον Πυρρίχιο στη Σέρρα: Ένας χορός μεταφέρει την ψυχή του Πόντου

Σήμερα 19 Μαϊού είναι η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και πέρα από τα βάσανά τους αυτοί οι άνθρωποι έχουν παγιωθεί στο συλλογικό φαντασιακό ως δυναμικοί πολεμιστές και γενναίοι. Η ψυχή του Πόντου αποτυπώνεται στη Σέρρα με αποστομωτικό τρόπο, μεταφέροντας στο θεατή ένα δυνατό και καθηλωτικό συναίσθημα. Η Σέρρα είναι πολεμικός χορός και παραλλαγή του αρχαίου χορού Πυρρίχιου. Ονομάζεται έτσι γιατί λέγεται ότι χορευόταν κυρίως κοντά στον ποταμό Σέρα της Τραπεζούντας ή εκεί υπήρχαν οι πιο φημισμένοι χορευτές.  Περιλαμβάνει γρήγορες κινήσεις του σώματος, σύσφιξη των χορευτών μεταξύ τους, βίαια στροφή των ποδιών στο δάπεδο και συσπάσεις των μυών του σώματος. Το 2018, προτάθηκε για ένταξη στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Πυρρίχιος  

Για τη δημιουργία του διάσημου πολεμικού χορού υπάρχουν τρεις μυθικές εκδοχές:

  1. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κρόνου, πριν τις Τιτανομαχίες και ενώ ο Δίας ήταν ακόμα βρέφος, οι Κουρήτες χόρευαν τον Πυρρίχιο γύρω του κάνοντας δυνατό θόρυβο με τα όπλα και τις ασπίδες τους για να μην ακούσει ο παιδοκτόνος Κρόνος το κλάμα του.
  2. Στην ταφή του βασιλιά Κύζικου ,οι πιο νέοι Αργοναύτες με προτροπή του Ορφέα, χόρευαν οπλισμένοι χτυπώντας με τα ξίφη τις ασπίδες τους, ώστε  να σκορπίσουν στον αέρα οι δυσοίωνες κραυγές ,οι στεναγμός των κατοίκων που θρηνούσαν το βασιλιά τους.
  3. Στην πολιορκία της Τροίας,  ο Αχιλλέας πριν κάψει το νεκρό Πάτροκλο, χόρεψε τον Πυρρίχιο πάνω στην πλατφόρμα των καυσόξυλων πριν παραδώσει τον Πάτροκλο στη νεκρική πυρά (πυρά – Πυρρίχιος)
  4. Ο Πύρρος (γιος του Αχιλλέα) κάτω από τα τείχη της Τροίας, χόρεψε σε αυτό τον ρυθμό, από τη χαρά του για το θάνατο του Ευρύπυλου (Πύρρος – Πυρρίχιος).

Για τον Όμηρο αλλά και τον Αριστοτέλη, ο Πυρρίχιος ήταν ένοπλος χορός που χορευόταν από όλους. Οι χορευτές ήταν στρατιωτικά ντυμένοι, στέκονταν πιασμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο.  Περιείχε στροφές στα πλάγια, οπισθοχωρήσεις, πηδήματα και χαμηλώματα, επιθετικές κινήσεις και κινήσεις άμυνας και οι χορευτές έβγαζαν έντονες κραυγές. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι ο Πυρρίχιος ήταν θείο δώρο των Θεών προς τους Ανθρώπους, αναφέροντάς τον ακόμα ως μέρος της λατρείας του Διονύσου….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή