Λουκούμια σπιτικά | Συνταγή ημέρας

Λουκούμια σπιτικά και φανταστικά. Μεγαλώνοντας στο νησί μου την Πάρο, τα λουκούμια Σύρου δεν έλειψαν ποτέ από κανένα σπίτι. Η διαδικασία παρασκευής λουκουμιών στο παραδοσιακό λουκουμοποιείο της φίλης μου Ντίνας Συκουτρή στην Σύρο, ήταν για εμένα αξέχαστη και μοναδική εμπειρία. Εδώ, η σπιτική συνταγή για λουκούμια. Μαλακά λουκούμια ή λουκούμια με ζελατίνη όλα τα μυστικά σας τα έχουμε εδώ .

Υλικά Συνταγής

  • 800 γραµ. νερό
  • 1/3 κ.γλ. ξυνό σε σκόνη (λεμόντουζου)
  • 1 κιλό ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 60 γραµ. γλυκόζη
  • 150 γραµ. κορν φλάουρ
  • λίγες σταγονες εσάνς τριαντάφυλλου (ή μαστίχας)
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (κόκκινο ή άλλο)
  • αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης (προαιρετικά)
  • Για το τελείωμα
  • 700 γραµ. νισεστέ
  • Για το σερβίρισμα
  • 150 γραµ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γραµ. νισεστέ

Εκτέλεση

Το μεγάλο μυστικό για τα παραδοσιακά λουκούμια είναι η υφή τους. Πρέπει δηλαδή να βγει σφιχτό το λουκούμι.

Σε αυτό παίζει ρόλο η υπομονή στο βράσιμο.

Σε ένα ταψί 24χ24 τετράγωνο, στρώνουμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί κομμένο ακριβώς στις διαστάσεις της βάσης.

Θα σας βολέψει καλύτερα αν έχετε τσέρκι τετράγωνο για τούρτα και μία βάση. Διαφορετικά βάλτε όποιο μικρό σκεύος έχετε.

Με κόσκινο κοσκινίζουμε τη βάση του ταψιού με μπόλικο νισεστέ μέχρι να κάνει στρώμα. Αφήνουμε στην άκρη το τελάρο για τα λουκούμια.

Σε μία κατσαρόλα βαθιά με χοντρή βάση, βάζουμε το νερό να ζεσταθεί, προσθέτουμε το ξυνό κι ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει. Ρίχνουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε και βράζουμε το λουκούμι μέχρι να φτάσει στους 107 °C.

Διαλύουμε καλά το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα. Θέλει γύρω στα 8-10΄ για να αρχίσει να βράζει και σιγά σιγά να πήζει και να σφίγγει.

Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (στο 6- 7) με διαρκές ανακάτεμα ώστε να μην κολλήσει, μέχρι να φτάσει στους 123-124 °C. Θέλει περίπου 50΄ με 1 ώρα βράσιμο.

Τα λουκούμια είναι έτοιμα όταν μεγάλες φουσκάλες εμφανιστούν στο λουκούμι και το μείγμα γίνει παχύ και βαρύ με χοντρές φουσκάλες.

Σβήνουμε τη φωτιά κι ανακατεύοντας ρίχνουμε το άρωμα και το χρώμα που επιθυμούμε.

Αν θέλουμε λουκούμι με γεύση μαστίχα, θα πρέπει στο τέλος του βρασμού να ρίξουμε κοπανισμένη μαστίχα σε σκόνη και να ανακατέψουμε να λιώσει. Όμως μπορείτε να βάλετε οποία εσάνς θέλετε και ό,τι χρώμα θέλετε.

Αν θέλετε να βάλετε αμύγδαλο ή άλλο ξηρό καρπό, τον βάζετε πάντα στο τέλος μαζί με το άρωμα και το χρώμα.

Ρίχνουμε κορν φλάουρ ή νισεστέ στο ταψί και αδειάζουμε το καυτό λουκούμι.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του λουκουμιού με μια λεπτή στρώση ζάχαρη άχνη. Ακουμπάμε το καυτό τσέρκι με το λουκούμι πάνω σε μια σχάρα ώστε να αρχίσει να κρυώνει. Ισιώνουμε την επιφάνεια κουνώντας απαλά το ταψί με προσοχή γιατί καίει.

Αφήνουμε να σταθεί το λουκούμι και να σταθεροποιηθεί το λιγότερο για 12 ώρες.

Αναποδογυρίζουμε τα λουκούμια πάνω σε ξύλο κοπής που έχουμε πασπαλίσει ζάχαρη άχνη με λίγο νισεστέ.

Με ένα πινέλο σκουπίζουμε το νισεστέ που είχε στη βάση του ταψιού. Πασπαλίζουμε και επάνω στο λουκούμι ζάχαρη άχνη.

Βουτώντας το μαχαίρι σε νισεστέ ή άχνη, κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας. Κομμάτια γύρω στα 2,5 με 3 εκατοστά για κάθε λουκούμι είναι ιδανικό μέγεθος εκτός αν θέλετε να κάνετε μικρές ακανόνιστες μπουκιές λουκούμια.

Γι’ αυτό, το πάχος του ταψιού πρέπει να είναι ανάλογο.

Κοσκινίζουμε την άχνη με τον νισεστέ,

Αφού κόψουμε τα λουκούμια, βάζουμε όλα τα κομμάτια στο ταψί και πασπαλίζουμε με νισεστέ και άχνη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με τα χέρια.

Τα λαχταριστά λουκούμια είναι έτοιμα.

Τα λουκούμια διατηρούνται σε αεροστεγές σκεύος για πολλούς μήνες.

πηγή : argiro.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή