Κατάλοιπα άλλων εποχών

Ως σεξισμό ορίζουμε τη διάκριση μεταξύ ανθρώπων με βάση το φύλο. Είναι η άποψη περί ανωτερότητας του ενός φύλου καθώς και ύπαρξης ευδιάκριτων ρόλων στο καθένα. Σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται για διακρίσεις κατά των γυναικών.

Με αφορμή το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ακούστηκαν και ειπώθηκαν ένθεν κακείθεν υπερβολές και ανακρίβειες. Λίγοι έσπευσαν να πάρουν το άδικο από τον γυναικοκτόνο, λίγοι προσπάθησαν να βγάλουν ως θύτη κάθε αρσενικό, αλλά το γενικό κλίμα ήταν στα πλαίσια της εποχής μας. Διαδικτυακός όχλος με πυρσούς και τρίαινες και κοινωνικά ρατσιστικές απόψεις περί νόμων της φυλακής (θέλει ολόκληρο βιβλίο να εξηγήσουμε σε πόσα επίπεδα είναι λάθος). Δε χρειάζεται να αναλύσουμε το γεγονός, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, και στην τελική θα χαθεί το πραγματικό νόημα.

Το ανορθόδοξο της υπόθεσης είναι ότι για ακόμη μια φορά, σχεδόν όλοι έκλεισαν μάτια και αυτιά τους στην πηγή του προβλήματος, την πατριαρχία, και όσοι δεν το έκαναν, ανάλωσαν τις κουβέντες τους σε τόσο μονόπλευρες απόψεις που είχαν χάσει τη λογομαχία πριν καν μιλήσουν. Ένα καθεστώς που έχει ως βασικό πυλώνα τη μηχανή αναπαραγωγής γυναίκα και τον στρατιώτη άνδρα. Η πατριαρχία είναι η κοινωνική μορφή του σεξισμού, και εκτός από το προφανές θύμα της, το γυναικείο φύλο, θύματα είναι όλοι οι λογικοί άνθρωποι μιας κοινωνίας. Ο άνδρας που προσέχει την εμφάνιση του ή/και δεν έχει καθόλου επιθετικές τάσεις είναι επίσης θύμα, όπως κι οι LGBTQ άνθρωποι που στην πυρηνική οικογένεια της πατριαρχίας δεν έχει θέση. Μόνο αν αυτό γίνει κατανοητό από όλους, και πολεμηθεί σε όλα τα μέτωπα και τις εκφάνσεις της θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι.

ΥΓ: Ο γυναικοκτόνος Μπάμπης, “έσπασε” τα στερεότυπα του έξωθεν απάνθρωπου εγκληματία. Δε σημαίνει ότι τα στερεότυπα άλλαξαν ή πρέπει να αλλάξουν. Τα στερεότυπα πρέπει να καταλυθούν στη ρίζα τους. Ο κακοποιητής μπορεί να είναι ο ευυπόληπτος πιλότος σύζυγος που ζηλεύει και δε σε αφήνει να έχεις προσωπική ζωή, όπως μπορεί να είναι η βίαιη κοπέλα σου, που επειδή είσαι άντρας πρέπει να το ανεχτείς μιας και “δεν μπορεί να σε πονέσει”. Μπορεί να είναι ο/η gay σύντροφος σου, που σε μειώνει και σε βρίζει συνεχώς. Μπορεί να είναι η non-binary σχέση σου που τελευταία ξεσπάει πάνω σου τα νεύρα της δουλειάς. Μην το αφήνεις άλλο, δεν “είναι μια φάση, θα περάσει”, δε θα “γίνει πάλι όπως πριν”. Καθίκι ήταν εξ αρχής, απλά τώρα έχει αρχίσει να στο δείχνει.

ΥΓ2: Όσων αφορά τσιτάτα του ύφους “Μη μαθαίνετε στην κόρη σας να προσέχει, αλλά το γιο σας να μην είναι βιαστής/δολοφόνος” αν και είναι όμορφα για καμπάνιες στα social media ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό το ήδη υπάρχον πρόβλημα. Μάθετε το παιδί σας αρχικά να είναι άνθρωπος, που σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη. Μάθετε το παιδί σας ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησία σε μια σχέση. Μα σημαντικότερο από όλα, μάθετε το παιδί σας να αγαπάει τον εαυτό του, να μη φοβάται να μιλήσει και να ξέρει πότε καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προσοχή επιβάλλεται.

Κος Μαντζάγης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή