spot_img

Αργίτικο | Συνταγή από την Κούραινα Αρκαδίας

Δεν είναι συνταγή του Άργους, αλλά το λένε έτσι επειδή αργεί να γίνει. Μια από τις σπεσιαλιτέ της ξακουστής Κούραινας της Αρκαδίας.

Το μυστικό είναι στο αργό, πολύωρο ψήσιμο. Πέντε ώρες ψήνεται στον φούρνο αυτό το μοσχαράκι, χωρίς νερό, χωρίς ανακάτεμα. Προτείνουμε να το φουρνίσετε αποβραδίς και το πρωί να το βρείτε έτοιμο.

20′ προετοιμασία 5 ώρες μαγείρεμα Σύνολο: 5 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6-8

  •  1.500 γρ. μοσχαρίσιο στρογγυλό, κομμένο σε μερίδες
  •  2 κιλά ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  •  3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη, μαζί με το ζουμί τους
  •  1 κιλό ντομάτες, κομμένες σε κύβους, στην εποχή τους (ή 800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη, μαζί με το ζουμί τους)
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  5-6 κόκκοι μπαχάρι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Βάζουμε το κρέας σε ένα φαρδύ και ρηχό σκεύος (ή σε κατσαρόλα τύπου πλασοτέ ή σε φαρδύ και άνετο ταψί).
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε στρώσεις, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο και κλείνουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι του σκεύους.
  4. Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 3 ώρες, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό.
  5. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C, ελέγχουμε τα υγρά και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και ψήνουμε (με σκεπασμένο το καπάκι) για ακόμα 1½-2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να μελώσει η σάλτσα.

πηγή : https://www.gastronomos.gr/syntagh/argitiko/50302/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή