Εθνικό πένθος: Τι προβλέπεται και πότε έχει κηρυχθεί επισήμως στην Ελλάδα

Με αφορμή τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Δείτε τι προβλέπεται σε τέτοια περίπτωση και πότε έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας.Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης (02/09) σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη πίσω του.Την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στον Μίκη Θεοδωράκη.

Τι προβλέπεται

Εθνικό πένθος μπορεί να κηρύξει επίσημα η κυβέρνηση ενός κράτους και αυτό συμβαίνει για να εκφράσει τον πόνο και τη λύπη μετά τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή την απώλεια ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό.

Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και δραστηριότητες μνήμης που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για κάποιες ημέρες και άλλες συμβολικές κινήσεις.Στις εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις. Επίσης, ενδέχεται να αναρτούνται μαύρες κορδέλες σε προσόψεις κτιρίων, κεραίες αυτοκινήτων και στην άκρη της οθόνης σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Πότε έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος στην Ελλάδα

Στην χώρα μας έχει κηρυχθεί επίσημα άλλες έξι φορές εθνικό πένθος:Τον Μάρτιο του 1994 για τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.Το καλοκαίρι του 2007 για τις πυρκαγιές στην Ηλεία και τον θάνατο 63 ατόμων.Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.Τον Νοέμβριο του 2017 για τις πλημμύρες στην Δυτική Αττική όπου έχασαν την ζωή τους 23 άνθρωποι.Τον Ιούλιο του 2018 για τις πυρκαγιές στην Αττική και τους νεκρούς στο Μάτι.

πηγή : https://sputniknews.gr/20210902/ethniko-penthos-ti-provlepetai-kai-pote-ehei-kiryhthei-episimos-stin-ellada-17264583.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή