spot_img

Σταφύλι : Το φρούτο του Σεπτεμβρίου

Το σταφύλι, το οποίο πήρε το όνομα του από τον Στάφυλο (γιό του Διόνυσου), προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου και έχει ιστορία χιλιάδων ετών. Υπάρχουν τουλάχιστον 5.000-10.000 διαφορετικές ποικιλίες αμπελιών. Κάποιες από αυτές χρησιμοποιούνται για κρασί, ενώ κάποιες άλλες για φαγητό. Το φυτό, μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμα και τα 30 μέτρα, ενώ η μόνη ήπειρος στην οποία δεν καλλιεργείται είναι η Ανταρκτική. Η άμπελος, η οποία μας δίνει τα σταφύλια, χρονολογείται τουλάχιστον στο 1000 π.Χ. με τους Έλληνες και τους Φοίνικες να την διαδίδουν στην ιταλική χερσόνησο, ενώ το 600 π.Χ. το αμπέλι κάνει την εμφάνιση του και στη Βρετάνη (σημερινή Αγγλία-Γαλλία). Τέλος, μετά τον 13ο αιώνα οι Άραβες το μεταφέρουν στην Ιβηρική χερσόνησο. Οι αποχρώσεις της κάθε ποικιλίας,  υποδεικνύουν την περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών. Αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων – πολύτιμων τόσο για την υγεία μας, όσο και την εξωτερική μας εμφάνιση!

Πότε τα φυτεύουμε;

Φυτεύουμε τον μήνα Μάρτιο και μαζεύουμε τα σταφύλια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τα αμπέλια καλλιεργούνται σε όλες τις περιοχές (με μέγιστο υψόμετρο τα 500 μέτρα). Αναπτύσσονται καλά σε περιοχές με ήπιο κλίμα, ζεστό, ξηρό και, κυρίως, αρκετά μεγάλο καλοκαίρι, ούτως ώστε να μπορούν τα σταφύλια να ωριμάσουν.

Πότε είναι η εποχή τους;

Η εποχή των σταφυλιών ξεκινάει τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Πώς επιλέγουμε τα καλύτερα;

Προτιμούμε τα πιο σκληρά και… παχουλά σταφύλια, τα οποία είναι ακόμα καλά «κολλημένα» στο τσαμπί τους. Φυσικά, δεν θα πρέπει να είναι χτυπημένα ή να έχουν καφετιά ή μαύρα σημεία στην επιφάνειά τους.

Πώς τα χρησιμοποιούμε;

Μούστος, κρασί, σταφίδες… Όλα αυτά, μας έρχονται από το σταφύλι. Το ίδιο και ο χυμός ο οποίος είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά στοιχεία. Το σταφύλι, γίνεται απίθανο γλυκό του κουταλιού, μπορούμε να το βάλουμε μέσα σε κέικ και άλλα γλυκά, στις σάλτσες μας, αλλά και στις σαλάτες μας – φρουτοσαλάτες ή με λαχανικά. Τέλος, το σταφύλι χρησιμοποιείται πολύ και στην κοσμετολογία.

Μυστικά συντήρησης:

Τα σταφύλια, τα διατηρούμε στο ψυγείο, το πολύ για μία εβδομάδα, μέσα στις ειδικές συσκευασίες τροφίμων ή σε γυάλινα δοχεία. Φυσικά, αν θέλουμε, μπορούμε να τα βάλουμε και στην κατάψυξη! Αφού τα πλύνουμε καλά και τα στεγνώσουμε, τα απλώνουμε σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τα βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν λίγο. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε στις ειδικές σακούλες τροφίμων και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια απίστευτη λιχουδιά ανά πάσα ώρα και στιγμή!

Διατροφικές πληροφορίες:

 100 g % RI
Ενέργεια (kcal) 744
Λιπαρά (g)0.20
εκ των οποίων κορεσμένα (g) 0.060
Υδατάνθρακες (g)16.16
εκ των οποίων σάκχαρα (g)16.118
Φυτικές / Εδώδιμες Ίνες (g)1.35
Πρωτεΐνες (g)​0.631
Αλάτι (g)00

*Με βάση την προσλαμβανόμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

πηγή : https://akispetretzikis.com/el/ingredients/stafylia

πηγή εικόνας : https://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/9472/stafyli-ta-ofeli-gia-tin-ygeia.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή