spot_img

Πιταράκια Μήλου | Συνταγή ημέρας

Υπέροχα Πιταράκια Μήλου… Μια αυθεντική, παραδοσιακή, τοπική συνταγή του πανέμορφου νησιού της Μήλου, για τα περίφημα “πιταράκια” με τραγανό, σπιτικό, φύλλο και πικάντικη γεύση με το Μηλέϊκο τυρί που είναι ένα από τα καλύτερα των Κυκλάδων, σπάνιας νοστιμιάς. Απολαύστε τα ως ορεκτικό, η μεζέ με το ουζάκι ή την μπύρα σας.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη:
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 1/2 μικρού λεμονιού το χυμό
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση:
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ξερό τυρί Μήλου τριμμένο [*]
  • 1 μεγάλο ή (2 μέτρια) ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • λίγο δυόσμο αποξηραμένο (προαιρετικά)
  • πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, κάνετε μια “λακκουβίτσα” στο κέντρο του και ρίχνετε μέσα το λάδι, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και το μισό νερό και αρχίζετε να τα πλάθετε ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό (όσο πάρει) μέχρι να έχετε μια μαλακή ομοιόμορφη ζύμη. 
  2. Κάνετε μια μπάλα με τη ζύμη, σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για 50-60 λ περίπου. Στη συνέχεια, ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε με κουπ-πατ (χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι) σε στρογγυλούς δίσκους.
  3. Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε όλα τα υλικά της γέμισης, το τοποθετείτε σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν πλήρως.
  4. Τοποθετείτε σε κάθε στρογγυλό δίσκο 1 κ.σ. από τη γέμιση και τα διπλώνετε σαν “μισοφέγγαρα. Αλείφετε τις άκρες τους με νερό και πιέζετε στη “ραφή” τους με ένα πιρούνι. Τηγανίζετε τα πιτάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο. Τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να “τραβήξει” το περίσσιο λάδι και τα σερβίρετε ζεστά. 

[*] Σημείωση: Αν δεν βρείτε ξερό τυρί Μήλου μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κεφαλογραβιέρα ή με ξερή μυζήθρα ή άλλο πικάντικο ξερό τυρί.

Ξερό τυρί Μήλου: Πικάντικο και χρυσαφένιο γίδινο κεφαλοτύρι λαδιού, που ωριμάζει σε κλαδιά θρούμπης από 4 μέχρι και 16 μήνες. Παραδοσιακά ωριμάζει σε υπόσκαφες σπηλιές του νησιού. Ανά δύο ημέρες αλείφεται με μούργα λαδιού. Επιτραπέζιο τυρί, αλλά και για τρίψιμο στα μακαρόνια.

πηγή : https://www.sintayes.gr/syntages/pitarakia-milou/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή