Συστατικά:
- 1,5 κιλό κυδώνια
- 900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
- 2 γαρίφαλα, ολόκληρα
- 1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- 1 πρέζα κάρδαμο (κακουλέ), τριμμένο
Εκτέλεση:
- Σκουπίζουμε τα κυδώνια με μία πετσέτα για να φύγει το χνούδι τους. Τα πλένουμε με κρύο νερό. Τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τα άνθη και τα σκληρά μέρη.
- Τα κόβουμε στα 4, αφαιρώντας το κέντρο και τα σπόρια. Κάθε τέταρτο το κόβουμε στα 2 (ή στα 3 αν είναι μεγάλο το φρούτο μας).
- Σε μία ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια, τη ζάχαρη, τον χυμό από το λεμόνι, τα μπαχαρικά και τα σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.
- Έπειτα τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, τα καλύπτουμε με μία λαδόκολλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.
- Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για 4 συνεχόμενες ημέρες.
- Την πέμπτη μέρα, τα βράζουμε σε μία ανοξείδωτη κατσαρόλα, τα ξαφρίζουμε προσεχτικά και συνεζίχουμε να τα βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας προσεκτικά.
- Αφαιρούμε τα κομμάτια των κυδωνιών με ένα κουτάλι και τα βάζουμε στο βάζο που θα βάλουμε ύστερα και το σιρόπι.
- Βράζουμε για μία τελευταία φορά το σιρόπι μας και το ρίχνουμε στο βαζάκι μας το οποία μετά σφραγίζουμε με το καπάκι του.
Πηγή: https://akispetretzikis.com/el/categories/glyka-koytalioy-marmelades/glyko-kydwni-me-mpacharika