spot_img

Συνταγή ημέρας|Ζεστή σαλάτα ζυμαρικών με Αρωματικό Dressing και Ψητά Λαχανικά

materials

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. (περίπου 2 μέτρια) κολοκυθάκια, σε χοντρές ροδέλες

270 γρ. (περίπου 2 μικρές) μελιτζάνες, σε μεγάλες μπουκιές

260 γρ. κολοκύθα, σε μέτριες μπουκιές

190 γρ. (περίπου 3 μικρά) παντζάρια, σε μικρές μπουκιές

110 γρ. (περίπου 1 μικρή) πράσινη πιπεριά, σε μεγάλες μπουκιές

100 γρ. (περίπου 2 μικρά) καρότα, σε λεπτές ροδέλες

120 ml νερό

120 ml + ½ κ.γ. + 1 κ.σ. (χωριστά) ελαιόλαδο

45 ml χυμός λεμονιού

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. θυμάρι

1 μικρό κεφάλι σκόρδο ολόκληρο

500 γρ. πέννες

150 γρ. βιολογικό κατσικίσιο τυρί (ή φέτα), σε ένα κομμάτι

Για το dressing

1 ½ κ.σ. ψητό σκόρδο λιωμένο (από αυτό που θα ψήσουμε)

60 ml ελαιόλαδο

45 ml ξύδι κόκκινο

30 ml χυμός λεμονιού

2 κ.σ. μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο

2 κ.γ. κύμινο

2 κ.γ. θυμάρι

1 κ.γ. μαύρο ή ανάμεικτο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 κ.γ. αλάτι

60 ml νερό από το βράσιμο των ζυμαρικώνmaterialsΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Ρίχνουμε τα λαχανικά σε λαμαρίνα φούρνου με χείλος. Σε ένα βάζο με καπάκι ρίχνουμε το νερό, τα 120 ml ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το θυμάρι. Κλείνουμε και ανακινούμε. Περιχύνουμε τα λαχανικά, τα ανακατεύουμε με τα χέρια και τα τακτοποιούμε σε μια στρώση ώστε να είναι κοντά κοντά αλλά όχι υπερβολικά στριμωγμένα.

Καθαρίζουμε το σκόρδο από τις εξωτερικές φλούδες (όσες βγαίνουν εύκολα με τα χέρια). Κόβουμε την κορυφή του κεφαλιού (την αντίθετη μεριά από τη ρίζα) έτσι ώστε να φανεί το πάνω μέρος των σκελίδων. Αν υπάρχουν πιο μικρές σκελίδες που δεν κόπηκαν, τις κόβουμε λίγο πάνω πάνω ώστε να φανεί το εσωτερικό τους. Ραντίζουμε τα κομμένα σημεία με τη ½ κ.γ. ελαιόλαδο και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Το τοποθετούμε στη λαμαρίνα με τα λαχανικά και τα ψήνουμε όλα για 40 λεπτά.

Λίγο πριν τα 40’ βάζουμε τις πέννες να βράσουν, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάμε 60 ml (1/4 κούπας) από το νερό τους. Επιστρέφουμε τα σουρωμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και ραντίζουμε με τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε ανακινώντας καλά την κατσαρόλα. Αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε προσεκτικά τη λαμαρίνα, κάνουμε χώρο στη μέση και προσθέτουμε το κομμάτι τυριού. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10’ ή μέχρι να μαλακώσει το τυρί και τα πιο σκληρά λαχανικά (συνήθως τα καρότα).

Ανοίγουμε το πακετάκι με το σκόρδο και το αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει. Πιέζουμε τη βάση κάθε σκελίδας για να βγει το μαλακωμένο εσωτερικό της και το μαζεύουμε σε ένα μπολάκι. Το λιώνουμε καλά με πιρούνι, μετράμε 1 ½ κ.σ. και το βάζουμε σε ένα βαζάκι με καπάκι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του dressing (και το νερό των ζυμαρικών) και ανακινούμε πολύ καλά.

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τις πέννε ριγκάτε με τα λαχανικά και το τυρί, αφού το σπάσουμε σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το dressing, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Tips συνταγής για την αποφυγή σπατάλης τροφίμων:

Η συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσουμε ό,τι λαχανικό περισσεύει. Δοκιμάστε τη και με γλυκοπατάτα, σελινόριζα, ρέβες, ραπανάκια ή ό,τι άλλο έχετε.

Όλα τα λαχανικά της συνταγής (ακόμα και η κολοκύθα) μπορεί να καταναλωθεί με την φλούδα. Απλά πλένουμε καλά πριν τη χρήση. (Για τα παντζάρια καλό είναι να τα τρίψουμε κατά το πλύσιμο με ένα καθαρό σφουγγαράκι.)

Αν τα προτιμάμε καθαρισμένα, μαζεύουμε τις άκρες και τις φλούδες (εκτός των παντζαριών) σε σακουλάκι στην κατάψυξη και όταν έχουμε αρκετά τα βράζουμε σε νερό για να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό λαχανικών.

Τις κομμένες ακρούλες του σκόρδου τις βάζουμε όλες μαζί σε πρέσα σκόρδου (με τη φλούδα) και πιέζουμε. Θα βγει μόνο το εσωτερικό το οποίο μπορούμε να το προσθέσουμε στο dressing ή σε άλλο φαγητό.

Περισσότερα: misko.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή