Ύπνος με κάλτσες: Η συνήθεια με περισσότερα από 8 οφέλη

Μπορεί να θεωρούμε δεδομένο ότι δεν είναι υγιεινή συνήθεια να κοιμόμαστε με τις κάλτσες, ωστόσο, νεότερες έρευνες έρχονται σε σύγκρουση με μία πεποίθηση πολλών ετών….

Οι κάλτσες κατά τη διάρκεια του ύπνου όχι απλώς βοηθούν στην καλύτερη θερμοκρασία του σώματος, αλλά είναι ευεργετικές σε μία σειρά για διάφορες λειτουργίες, όπως προκύπτει από νέες επιστημονικές έρευνες. Μεταξύ τους, η καλύτερη έναρξη του ύπνου, αλλά και καλύτερο… σεξ!

Μπορεί ο ύπνος με κάλτσες να βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο γρήγορα;

Το ανθρώπινο σώμα έχει συνεχώς εναλλαγές θέρμανσης και ψύξης, οι οποίες εξαρτώνται από τον κιρκάδιο ρυθμό του κάθε ατόμου, δηλαδή από το βιολογικό του ρολόι. Κατά τις ώρες αφύπνισης, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος βρίσκεται περίπου στους 37 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να κυμαίνεται έως και μισό βαθμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του σώματος προηγούνται συνήθως της ώρα του ύπνου και στοιχεία από επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση καλτσών ή άλλων μεθόδων θέρμανσης των ποδιών, μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος και να βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Ποια θερμοκρασία στον ύπνο;

Η έρευνα δείχνει ότι οι καλύτερες θερμοκρασίες σε μία κρεβατοκάμαρα κυμαίνονται από τους 18 βαθμούς έως 21 βαθμούς Κελσίου. Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό το εύρος είναι πιο αποτελεσματικό για να κοιμηθείτε, μερικοί άνθρωποι προτιμούν το υπνοδωμάτιο τους πιο δροσερό ή περισσότερο ζεστό.

Οι διαφορές των φύλων επηρεάζουν επίσης την κατάλληλη για τον καθένα θερμοκρασία για τον ύπνο. Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης από τους άνδρες, γεγονός που επηρεάζει την ευαισθησία τους έναντι των ψυχρότερων υπνοδωματίων. Οι άνδρες είναι πιο ανεκτικοί σε υψηλότερες θερμοκρασίες στο υπνοδωμάτιο.

Γιατί να φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι;

Η ρύθμιση της ιδανικής θερμοκρασίας στο υπνοδωμάτιο, είναι μόνο το ένα μέρος της εξίσωσης ώστε να πετύχετε τον καλύτερο δυνατό ύπνο. Καθώς το σώμα μας αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης κοντά στο τέλος της ημέρας για να μας προετοιμάσει για ύπνο, η θερμοκρασία του σώματός μας αρχίζει να μειώνεται.

Ετσι, κρυώνουν τα πόδια μας και η χρήση καλτσών μπορεί να βοηθήσει σε μια διαδικασία που ονομάζεται περιφερική αγγειοδιαστολή, η οποία αναφέρεται σε αύξηση συγκέντρωσης του αίματος στα άκρα (δηλαδή χέρια και πόδια), πράγμα που μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός πιο γρήγορα.

Η αύξηση της ροής του αίματος με τη θέρμανση των ποδιών, είτε φορώντας κάλτσες στο κρεβάτι ή με άλλα μέσα, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα. Σε μια ερευνητική μελέτη, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν κάλτσες ή άλλες μεθόδους θέρμανσης των ποδιών, όχι μόνο κοιμήθηκαν πιο γρήγορα, αλλά ανέφεραν ότι κοιμούνται και περισσότερο και βιώνουν συνολικά ποιοτικότερο ύπνο.

Μπορούν οι κάλτσες να βοηθήσουν στις διαταραχές ύπνου;

Ενώ η χρήση καλτσών στο κρεβάτι μπορεί να μην βοηθά σε κάθε διαταραχή ύπνου-αφύπνισης, στοιχεία δείχνουν ότι το ζέσταμα των ποδιών πριν πέσουμε στο κρεβάτι, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αϋπνίας.

Επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ζέσταμα των ποδιών για 20 λεπτά πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι, μειώνει τα συμπτώματα αϋπνίας καθώς και την κόπωση. Σε άλλη μελέτη, φάνηκε ότι τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία, έχουν καλύτερο ύπνο μετά τη θέρμανση των χεριών και των ποδιών τους.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με αϋπνία δεν εμφανίζουν αλλαγές στα συμπτώματά τους κατά τη χρήση τεχνικών θέρμανσης των ποδιών. Κάτι που σημαίνει ότι η ηλικία μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της επίδρασης των ζεστών ποδιών στον ύπνο.

Άλλα πλεονεκτήματα των καλτσών στο κρεβάτι

Εκτός από το να κοιμάστε πιο γρήγορα και να κοιμάστε περισσότερο, μπορείτε να απολαμβάνετε ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα όταν φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι.

Πρόληψη των εξάψεων της εμμηνόπαυσης

Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να συμβεί κατά το ξύπνημα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις εξάψεις, όπως τα επίπεδα ορμονών, γνωρίζουμε ότι η χρήση καλτσών στο κρεβάτι βοηθά το σώμα μας να μειώσει τη θερμοκρασία του και συνεπώς μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτές τις εξάψεις μέσα στη νύχτα.

Αυξημένη πιθανότητα οργασμού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, εκτός από τη βελτίωση του ύπνου, το να φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη σεξουαλική σας ζωή. Μια μελέτη καταλήγει στη διαπίστωση ότι το 80% των ζευγαριών που φορούσαν κάλτσες πέτυχαν οργασμό εύκολα, σε σύγκριση με το 50% που στην έρευνα δεν φορούσαν κάλτσες. Παρότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, είναι σαφές ότι η αύξηση της ροής του αίματος και η θερμοκρασία του δέρματος, βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν οργασμό.

Μειωμένα συμπτώματα του συνδρόμου Raynaud

Το σύνδρομο Raynaud προκαλεί στένωση των αρτηριών στα χέρια και τα πόδια και μείωση της ροής του αίματος, συχνά λόγω της έκθεσης στο κρύο. Πολλοί άνθρωποι έχουν σχεδόν πάντα κρύα χέρια και πόδια, δίχως να γνωρίζουν ότι έχουν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Το να φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το κρύο, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να εμφανίσετε συμπτώματα του συνδρόμου Raynaud.

Πρόληψη σκασμένων φτερνών

Μπορείτε να περιποιηθείτε με τον καλύτερο τρόπο τα πόδια σας την ώρα του ύπνου. Απλώστε μία ενυδατική κρέμα στα πόδια σας πριν πέσετε στο κρεβάτι και μετά φορέστε κάλτσες για να βοηθήσετε τα πόδια σας να παραμείνουν ενυδατωμένα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα καθαρό ζευγάρι κάλτσες και μόνο για ένα βράδυ, προκυμμένου να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ποιος δεν πρέπει να κοιμάται με κάλτσες;

Ο ύπνος με κάλτσες μπορεί να μην είναι ιδανικός εάν έχετε κυκλοφορικά προβλήματα, πρήξιμο των ποδιών ή άλλα θέματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιορίσουν τη ροή αίματος στις γάμπες και στα πέλματά σας. Όπως πάντα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το εάν ο ύπνος με κάλτσες είναι κατάλληλος για εσάς.

Μπορούν τα παιδιά ή τα βρέφη να κοιμούνται με κάλτσες;

Η έρευνα σχετικά με τον ύπνο με κάλτσες είναι περιορισμένη στους ενήλικες. Επομένως, είναι δύσκολο να ληφθεί μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το εάν τα παιδιά και τα μωρά πρέπει να κοιμούνται με κάλτσες. Οι υπερβολικά σφιχτές κάλτσες μπορεί να περιορίσουν την κυκλοφορία του αίματος , κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας για να διαπιστώσετε εάν ο ύπνος με κάλτσες είναι κατάλληλος για το μωρό ή το παιδί σας.

Τι είδους κάλτσες είναι καλύτερες;

Εάν πιστεύετε ότι ο ύπνος με κάλτσες σας αφορά, τότε υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι κάλτσας που μπορείτε να δοκιμάσετε. Ψάξτε για κάλτσες που είναι αρκετά χαλαρές ώστε να επιτρέπουν την ελεύθερη ροή αίματος και αποφύγετε τις κάλτσες συμπίεσης. Επίσης, επιλέξτε κάλτσες που δεν διατηρούν την υγρασία, κάτι που θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Για παράδειγμα, οι κάλτσες από φυσικά υλικά όπως κασμίρ, μάλλινες, μερινό, βαμβακερές ή ειδικά σχεδιασμένες κάλτσες ύπνου, είναι συχνά καλύτερες από αυτές που κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά, όπως ο πολυεστέρας. Παρόλα αυτά βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε τις κάλτσες σας κάθε βράδυ και πλένετε τα πόδια σας τακτικά.

Τι γίνεται αν μισώ τις κάλτσες;
Για εσάς που δεν μπορείτε να ανεχτείτε τις κάλτσες στα πόδια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μερικές από τις παρακάτω ιδέες μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

• Κάντε ένα ποδόλουτρο ή ζεστό ντους πριν από τον ύπνο.

• Φοράτε ζεστές παντόφλες πριν από το κρεβάτι.

• Προσθέστε μια επιπλέον αφράτη κουβέρτα στο κάτω μέρος του κρεβατιού σας.

• Κάντε στον εαυτό σας ένα ζεστό μασάζ ποδιών (ή ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου σας)

• Τοποθετήστε μια ηλεκτρική συσκευή θέρμανσης στο κάτω μέρος του κρεβατιού σας πριν πάτε για ύπνο (ακολουθώντας πάντα τις προφυλάξεις ασφαλείας που περιγράφονται από τον κατασκευαστή) και πριν πέσετε στο κρεβάτι σβήστε τη.

Υγιεινή του ύπνου και κάλτσες

Η υγιεινή του ύπνου αναφέρεται στις συνήθειες, τις συμπεριφορές και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της ρουτίνας ύπνου. Κάποιος που θέλει να βελτιώσει τις συνήθειες υγιεινής του ύπνου του, μπορεί να προσπαθήσει να φρεσκάρει την κρεβατοκάμαρά του, ενσωματώνοντας τεχνικές χαλάρωσης πριν από το κρεβάτι ή προσαρμόζοντας τις ρουτίνες άσκησής τους. Το να φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να κοιμηθείτε περισσότερο, οπότε θα μπορούσε να γίνει σημαντικό μέρος της ρουτίνας υγιεινής του ύπνου σας.

Πηγή:aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή