Μαγούλιανα Αρκαδίας: Απόδραση στο ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου

Χτισμένα σε υψόμετρο 1.365 μέτρων, σε μια όμορφη πλαγιά που προσφέρει θαυμάσια θέα στην οροσειρά του Μαινάλου, τα Μαγούλιανα είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά χωριά της Αρκαδίας που αξίζει να ανακαλύψετε

Πλούσια σε εικόνες μαγικής φύσης, ιστορίας και παράδοσης, η Ορεινή Αρκαδία είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χειμωνιάτικους (και όχι μόνο) προορισμούς. Τα χωριά της, αληθινά μουσεία παραδοσιακή αρχιτεκτονικής, γοητεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το σίγουρο ότι είναι μόνο μία φορά δεν αρκεί. Θέλεις συνέχεια να επιστρέφεις στις πλαγιές του ελατοσκέπαστου Μαινάλου για να ανακαλύψεις άλλο έναν κρυμμένο θησαυρό.

Βυτίνα, Δημητσάνα και Στεμνίτσα είναι οι πιο γνωστοί προορισμοί της Ορεινής Αρκαδίας, αλλά υπάρχουν κι άλλα πανέμορφα χωριά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ένα από αυτά είναι τα Μαγούλιανα, στα δυτικά της Βυτίνας, σε απόσταση 58 χλμ. από την Τρίπολη. Αν και άγνωστο σε πολλούς, είναι το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου.

Μαγούλιανα: Ο ψηλότερος κατοικημένος οικισμός της Πελοποννήσου

Πηγή: Travel Inspiration

Σε μικρή απόσταση από τη Βυτίνα, μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, θα αντικρίσετε έναν οικισμό ψηλά στην κορυφή ενός μεγάλου πετάλου, να απλώνεται αμφιθεατρικά σε απότομη βουνοπλαγιά. Τα Μαγούλιανα είναι γραφικό χωριό με βαθιές ρίζες που ξεπερνούν τους πέντε αιώνες ζωής. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.365 μ. και κατέχει την πρωτιά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ως το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της. Γαντζωμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά, προσφέρει μια υπέροχη πανοραμική θέα στην οροσειρά του Μαινάλου.

Πηγή: Travel Inspiration

Τα πετρόκτιστα σπίτια του, πολλά από τα οποία είναι καλά συντηρημένα, είναι έργα των περίφημων Λαγκαδινών μαστόρων της πέτρας. Το χωριό έχει ωραίες εκκλησιές, δύο παλιά πετρόχτιστα γεφύρια, μια όμορφη πλατεία με τον πλατανό της, γραφικά καφενεδάκια και ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το χωριό ιδρύθηκε μεταξύ 1530 και 1600 μ.Χ από πέντε οικισμούς, με σκοπό να γλυτώσουν από τις επιδρομές των Λαλαιών Τούρκων. Σημαντική ήταν η συνεισφορά του χωριού στην Επανάσταση του 1821, ενώ υπήρξε πατρίδα του Φώτιου Χρυσανθόπουλου (Φωτάκου), Α΄ υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και συγγραφέα, καθώς και άλλων πολλών οπλαρχηγών.

Από τα Μαγούλιανα μπορείτε να επισκεφθείτε το κοντινό χωριό Βαλτεσινίκο, που βρίσκεται περίπου 7 χλμ. πιο πάνω, μέσα από μια ωραία διαδρομή μες στα έλατα. Οι διαδρομές από τη Βυτίνα προς τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο είναι από τις πιο όμορφες της Αρκαδίας.

Δείτε το όμορφο βίντεο του Travel Inspiration από τα Μαγούλιανα Αρκαδίας

πηγή : https://www.reader.gr/travel/proorismoi/389719/magoyliana-arkadias-apodrasi-sto-psilotero-horio-tis-peloponnisoy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή