9 έξυπνοι τρόποι για αποταμίευση!

Όταν μιλάμε για χρήματα, τα μικρά πράγματα κάποια μέρα ενδέχεται να έχουν μεγάλη αξία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις μία μικρή αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεσαι σχετικά με τα χρήματα ή στο πώς ξοδεύεις και κάνεις οικονομία. Όλο αυτό θα φέρει τεράστια αλλαγή στη ζωή σου και θα σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου, ειδικά αυτούς που θεωρούσες άπιαστους.

Φυσικά, οι μικρές αλλαγές δεν είναι και εύκολες. (Τίποτα δεν είναι εύκολο όταν μιλάμε για χρήματα.) Χρειάζεται να έχεις οργανώσει πράγματα από πριν και να κάνεις πρόγραμμα για να μπορέσεις και να αλλάξεις τις οικονομικές σου συνήθειες. 

Παρακάτω θα βρεις κάποιες συμβουλές. Η κάθε μία από αυτές είναι σχεδιασμένη για να σε κάνει να σκεφτείς λίγο καλύτερα το πού ξοδεύεις όλα σου τα χρήματα. 

Εξοικονόμησε 100€ τον μήνα

Δεν χρειάζεται να βάζεις στην άκρη πολλά χρήματα τη μέρα. Κάνε έναν πίνακα που θα ξεκινάει από 1€ μέχρι και 5€. Κάθε μέρα θα βάζεις στην άκρη ένα ποσό της επιλογής σου, που δεν θα ξεπερνάει βέβαια τα 5€. Μία μικρή καθημερινή θυσία θα σε βοηθήσει να κάνεις μία μεγάλη κίνηση οικονομίας.

Δημιούργησε βάζα για να βάζεις μέσα τα χρήματά σου

Ξέρεις τι πραγματικά λειτουργεί; Ο πιο κουμπαράς, εκείνος που όλοι είχαμε, με το γουρουνάκι. Όταν θα δεις τις οικονομίες σου να αυξάνονται, δεν θα θέλεις να τις ξοδέψεις. Χρησιμοποίησε ένα βάζο για τα κέρματα, ένα για τους λογαριασμούς και μπροστά μπροστά να βάλεις αυτό για τους στόχους σου. Δεν χρειάζεσαι καμία εφαρμογή για να σε βοηθήσει με τα χρήματα.

Βάλε τα χρήματα σε έναν φάκελο

Στην αρχή κάθε μήνα, πάρε έναν φάκελο για κάθε έξοδο που έχεις να κάνεις και μοίρασε τα μετρητά σου σε κάθε φάκελο. Όταν τα χρήματά σου φύγουν, δεν θα ξαναγυρίσουν. Μετά από αυτά θα σκεφτείς πολύ καλά τα λεφτά που ξοδεύεις, μιας και ο φάκελος όλο και θα μικραίνει. 

Βάλε υπενθυμίσεις στην ατζέντα σου

Βάλε υπενθυμίσεις για να μεταφέρεις χρήματα στον λογαριασμό που έχεις για τις οικονομίες σου. Μπορείς να αφήσεις ένα αυτοκόλλητο την προηγούμενη μέρα ή να βάζεις ένα σημάδι στην αρχή της εβδομάδας για να μην το ξεχάσεις. 

Δοκίμασε τη μέθοδο “δεν ξοδεύω”

Κι όμως, λειτουργεί! Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομείς χρήματα, είναι με το να μην ξοδεύεις. Αλλά αυτό δεν συνάδει με την καθημερινότητα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να διαλέξεις μία κατηγορία εξόδων την οποία θα αφήσεις στην άκρη για κάποιο διάστημα, π.χ. δεν θα τρως έξω για έναν μήνα. 

Βαθμολόγησε την κάθε σου συναλλαγή 

Σε κάθε συναλλαγή που κάνεις μπορείς να βάζεις έναν αριθμό από το 1 μέχρι το 3. Μπορείς να βάζεις 1 σε μία συναλλαγή που σε έκανε να νιώθεις άσχημα, ένα 2 σε μία συναλλαγή που σε έκανε να νιώθεις καλά, αλλά δεν ήταν και απαραίτητη. Και τέλος, ένα 3 σε εκείνη πραγματικά ήταν απαραίτητη. Έτσι, θα δεις ποια είναι τα έξοδα που πρέπει να κόψεις.

Γράψε κάτι που σε εμπνέει 

Γράψε ένα στιχάκι ή ένα απόφθεγμα που σε εμπνέει σχετικά με τους οικονομικούς σου στόχους. Μπορείς να θυμίζεις στον εαυτό σου κάτι απλό, όπως το: “Πλήρωσε πρώτα τον εαυτό σου!” με ένα post it στο ψυγείο σου ή στην ατζέντα σου. Διαφορετικά μπορείς να βάλεις κάτι πιο σοφιστικέ, όπως ένα απόφθεγμα του Θόρω, ο οποίος λέει ότι “Πλούσιος θεωρείται εκείνος που δεν έχει τόσο ακριβές ανάγκες”. Κάτι που θυμίζει ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία.

Πηγή: https://www.savoirville.gr/eksipna-hacks-apotamieusi/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή