Αναβολή στο ξυπνητήρι: Αυτή η μάστιγα

Ξημερώνει Δευτέρα.
Το φως έχει αρχίσει να τρυπώνει από τις γρίλιες, κι όμως δεν είναι καθόλου ενοχλητικό. Κάπου εκεί γύρω στις 7 και 15 πρώτα λεπτά, νά σου ο υπερενοχλητικός ήχος του ξυπνητηριού του κινητού σου. Και έτσι ανάμεσα στο 5ο όνειρο και την ζεστασιά των παπλωμάτων, λίγο αθέλητα και λίγο ηθελημένα, κάνεις τη λάθος κίνηση. Πιάνεις το κινητό στα χέρια σου, πατάς το πλήκτρο της αναβολής και λες μέσα σου : «έλα μωρέ, έχω 10 λεπτά ακόμα!», και γυρίζεις πλευρό. Και τα 10 λεπτά κυλούν σα να ταν 10 δευτερόλεπτα, και το ρολόι ξανά χτυπά. Και να σου ξανά το δάχτυλο να πατά το κίτρινο εικονίδιο – έμαθε πλέον τη δουλειά του. Ξανά κλείνεις τα μάτια σκεπτόμενος : «δεν πειράζει, ας μη φάω σήμερα πρωινό..». Και το σκηνικό επαναλαμβάνεται ώσπου τα πράγματα φθάνουν στο απροχώρητο.

Σύντομα καταλήγεις να παραλείπεις το πρωινό ντουζ, δεν τρως πρωινό, φεύγεις αχτένιστος, ξεχνάς να πάρεις ομπρέλα, τρέχεις πανικόβλητος και φυσικά φθάνεις στη δουλειά σου καθυστερημένος. Κι αν νομίζεις πως τα δεινά της αναβολής τελειώνουν εκεί, γελιέσαι.

Οι ειδικοί νευροεπιστήμονες έρχονται να μας εξηγήσουν γιατί η κακή συνήθεια της αναβολής μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Το ανθρώπινο σώμα διανύει 4 κύκλους ύπνου κάθε νύχτα, με διάρκεια περίπου 80 λεπτά έκαστος. Καθώς ξημερώνει και ο ύπνος μας οδεύει προς το τέλος του, εγκέφαλός και σώμα προετοιμάζονται για μία ομαλή μετάβαση – ξύπνημα. Τη στιγμή που εμείς πατάμε αναβολή και ξανά κοιμόμαστε, μπαίνουμε σε νέο κύκλο ύπνου, ο οποίος όμως θα διαρκέσει 2, 3, το πολύ 5 λεπτά αφού σύντομα η αναβολή θα λήξει.

Είναι ακριβώς αυτό το επαναλαμβανόμενο «μπες – βγες» στον κύκλο του ύπνου που σοκάρει το νευρικό μας σύστημα, τον συναισθηματικό μας κόσμο αλλά και το σώμα μας.
Αν λοιπόν κατά τη διάρκεια της ημέρας αισθάνεστε κούραση, εξάντληση ή ακόμα κατάπτωση και θλίψη, για θυμηθείτε: αναβάλλατε το ξύπνημά σας; Κι αν ναι, πόσες φορές; Δοκιμάστε λοιπόν απόψε να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας ακριβώς την ώρα που πρέπει να σηκωθείτε. Και κάντε το.

Η διαύγεια και η ενεργητικότητά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα σας ανταμείψουν.

Πηγή : https://artofliving.gr/anavoli-sto-xypnitiri-ayti-i-mastiga/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή