Νοέμβριος, καλό μήνα!

Ο Νοέμβριος είναι ο ενδέκατος μήνας με διάρκεια 30 ημερών. Είναι ο αγαπημένος μήνας των εγκύων. Οι γυναίκες προτιμούν να γεννούν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα διότι σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση, το Νο-έμβρυο που γεννιέται είναι πάντα υγιές.

Η ονομασία του ετυμολογείται από τη λατινική λέξη November, η οποία προέρχεται από το αριθμητικό novem, εννέα, επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο Ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Νοέμβριος ήταν ο ένατος κατά σειρά μήνας. Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το Ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Νοέμβριος μετακινήθηκε στην ενδέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία.

Επίσης ο Νοέμβριος ονομάζεται: Σποριάς και Μεσοσπορίτης, λόγω της σποράς δημητριακών και οσπρίων, Βροχάρης για τις βροχές του, Ανακατωμένος, λόγω των ακατάστατων καιρικών συνθηκών, Κρασομηνάς, επειδή ανοίγουν τα καινούργια κρασιά, Αϊ Ταξιάρχης, Αρχαγγελίτης, Αρχαγγελιάτης, Αϊ Στράτης και Αϊ Στράτηγος, από την εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου, Αγιομηνάς, από την εορτή του Αγίου Μηνά (11 Νοεμβρίου), Φιλιππιάτης, από την εορτή του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου), Αντριάς, από την εορτή του Αγίου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου). Από την εορτή του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου) έως τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου) η Εκκλησία επιβάλλει την τήρηση νηστείας, το γνωστό Σαρανταήμερο, ενώ μία ακόμη γιορτή σηματοδοτεί εκκλησιαστικά τον Νοέμβριο: Τα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου), που μας θυμίζουν την έλευση της νεαρής Μαρίας (μετέπειτα Θεοτόκου) στο Ναό και την αφιέρωσή της στο Θεό από τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα.

Πηγή : https://cosmopoliti.com/noemvrios-kalo-mina/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή