Συστατικά
Για τα churros
- 200 γρ. γάλα, 3,5%
- 3 αβγά, μέτρια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 30 γρ. ζάχαρη καστανή
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 8 φέτες ψωμί για τοστ, χωρίς κόρα
- σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. κανέλα
Για τη γκανάς σοκολάτας
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 200 γρ. κουβερτούρα
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 60 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 60 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 πρέζα αλάτι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα churros
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός το γάλα, τα αβγά, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το εκχύλισμα βανίλιας, την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
- Κόβουμε την κάθε φέτα από το ψωμί του τοστ σε 5 ίσες λωρίδες.
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε σπορέλαιο, τόσο ώστε να καλύψει 4 εκ. βάθος. Ιδανικά θέλουμε η θερμοκρασία του να φτάσει τους 160° C.
- Βουτάμε την κάθε λωρίδα ψωμιού στο μείγμα του μπολ και μεταφέρουμε στο τηγάνι σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι την κρυσταλλική ζάχαρη με την κανέλα.
- Αφαιρούμε τα churros από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα ώστε να στραγγίξουν ελαφρά και τα τοποθετούμε στο μπολ με τη ζαχαροκανέλα.
- Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά τα churros με τη ζαχαροκανέλα και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Για τη γκανάς σοκολάτας
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
Για τη σάλτσα καραμέλας
- Βάζουμε σε ένα μπολάκι το λιωμένο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Τυλίγουμε το μπολάκι με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 800 Watt.
- Βγάζουμε το μπολάκι από τον φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας μια πετσέτα για να μην καούμε.
- Αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αποθηκεύουμε τη σάλτσα καραμέλας σε ένα βαζάκι ή τη χρησιμοποιούμε όσο είναι ακόμα ζεστή.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τα churros μαζί με τη γκανάς σοκολάτας και τη σάλτσα καραμέλας.
Πηγή: https://akispetretzikis.com/el/categories/glyka/eykola-churros-me-pswmi-toy-tost