Η φωτογραφία της ημέρας | Από την Ελένη Κωτσιορίμπα

Τετάρτη σήμερα και η στήλη μας επανέρχεται με μία νέα φωτογραφία, αυτή τη φορά αποτυπωμένη από την Ελένη Κωτσιορίμπα.

Η άγκυρα. Μια λέξη πολύ γνωστή. Με συγκεκριμένη σημασία. Η άγκυρα είναι ένα από τα βασικότερα εξαρτήματα του πλοίου. Είναι εκείνη που εξασφαλίζει την σταθερότητα της θέσης όταν βρίσκεται στο λιμάνι. Αποτελείται από ένα βαρύ αγκυλωτό αντικείμενο, το οποίο ρίχνεται στον βυθό, για να συγκρατεί το σκάφος ώστε να μην κινείται.

Τώρα όμως που το ξανασκέφτομαι, έχει κι άλλες σημασίες. Είναι και πόλη. Η πρωτεύουσα της Τουρκίας που βρίσκεται στα κεντρικά της.

Ετυμολογικά εξετάζοντάς την, ως λέξη, έχει ινδοευρωπαϊκή ρίζα , από το θέμα *ank, που σημαίνει κάμπτω, λυγίζω. Αυτή η προέλευση εξηγεί το σχήμα της και την καθιστά συγγενή με την αγκύλη, την αγκαλιά, τον αγκώνα, το άγκιστρον και τα ομόρριζά τους (αγκιστροειδής, αγκυλωτός), που είναι γεμάτα κυρτές γωνίες. Οι παραπάνω λέξεις αρχίζουν από αγκ– και, αν σκεφθούμε τις εικόνες που δημιουργούν,  είναι όλες τέτοιες που δείχνουν λύγισμα.

Η φωτογράφος μας, την περιγράφει ως σύμβολο γαλήνης και ελπίδας που στην φωτογραφία της συνδέεται αρμονικά με την ηρεμία της θάλασσας και την ελληνική σημαία.

ΑΓΚΥΡΑ – ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ – ΕΛΕΝΗ ΚΩΤΣΙΟΡΙΜΠΑ

Όση ώρα όμως επεξεργάζομαι την λέξη «άγκυρα», αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι μόνο ένα τραγούδι!

Βίρα τις άγκυρες λοιπόν … !

Η Ελένη Κωτσιορίμπα είναι φοιτήτρια του τμήματος οικονομικής επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό της χρόνο αγαπά να ασχολείται με την φωτογραφία, τη μουσική και το ποδόσφαιρο.

Επιμέλεια στήλης : Γεωργία Κακή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή