Απογραφή 2021: Τα ερωτηματολόγια του “τότε” (2011) και του “τώρα” (2021)

Η ερώτηση που λείπει από την Απογραφή του 2021

Θ’ άκουσατε πως δόθηκε παράταση στην απογραφή έως τις 13/12. Ο εκτιμώμενος χρόνος που είχαν προσδιορίσει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δεν επιβεβαιώθηκε εμπράκτως, καθώς κάποιοι έχουν λάβει το φάκελο με τον κωδικό, αλλά δεν έχουν κάνει τη διαδικασία, άλλοι δεν έχουν λάβει τον κωδικό και πάντα υπάρχουν εκείνοι που απλά αρνούνται να απογραφούν.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ‘συστηθούμε’ λίγο με αυτό που λέγεται ‘απογραφή’. Πρόκειται για κάτι που έχει συγκεκριμένη χρησιμότητα (δεν είναι μόνο το να μετρηθούμε) και βάσει της Eurostat (θα σου πω σε λίγο και για αυτή) είναι προαπαιτούμενο η σχετικότητα και η συνάφεια. Αποδεδειγμένα, το επίκαιρο δεν είναι κάτι που απασχολεί τη δική μας ιστορία.

Η ερώτηση για τις γέννες και τα νεκρά παιδιά.
Η ερώτηση για τις γέννες και τα νεκρά παιδιά.  EΛΣΤΑΤ

Το 90% του ερωτηματολογίου είναι το ίδιο με εκείνο του 2011 και μεταξύ των -ίδιων- ερωτήσεων είναι και το “πόσα τέκνα έχετε γεννήσει” με τη διευκρίνιση ότι απαντούν μόνο οι θήλεις και το “δεν συμπεριλαμβάνονται τα γεννηθέντα νεκρά”.

Αυτή η διατύπωση υπήρχε παλαιότερα και στα ερωτηματολόγια άλλων χωρών. Πλέον δεν θα τη βρεις σε πολλές εκδόσεις. Αναγνώστρια του Magazine ενημέρωσε και ότι “στη μονογονέα μητέρα, υπάρχει ερώτηση, ως δεύτερη στο “διαζευγμένος” για το λόγο του διαζυγίου ή της φυγής. Για όλα αυτά το Magazine επικοινώνησε με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), με απογραφέα και έκανε μια εικονική βόλτα στον πλανήτη, ώστε να διαπιστωθεί τι ρωτούν σε άλλες χώρες. Όχι μόνο από περιέργεια.

GOV.GR   ( / EUROKINISSI)
Η Eurostat έχει διευκρινίσει προς τα κράτη/μέλη πως οι χρήστες δεδομένων απογραφής χρειάζονται “σχετικότητα”, “συγκρισιμότητα” και “συνάφεια”, ώστε ο αντίκτυπος της συνολικής απογραφής να είναι ακριβής και αξιόπιστος -και να γίνεται σωστή δουλειά  EUROKINISSI

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η EUROSTAT -ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Θα έχεις υπ’ όψιν σου πως ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε γενικά, διάφορες υποχρεώσεις. Εν προκειμένω, τα στοιχεία που ενημερώνουν για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, όπως και για τις συνθήκες στέγασης. Το βιοτικό και το μορφωτικό επίπεδο.

Κάτσε όμως, να σου πω πώς το θέτει το Eurostat το θέμα: “Από τις πρώτες ημέρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας έγινε αντιληπτό πως οι αποφάσεις, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστα και συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία. Για να γίνει αυτό δημιουργήθηκε το European Statistical System (ESS), με στόχο την παροχή συγκρίσιμων στατιστικών, σε επίπεδο ΕΕ.

Το στατιστικό σύστημα είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ της στατιστικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Eurostat), των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και των εθνικών αρχών, κάθε κράτους/μέλους της ΕΕ που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών”.

Ναι, είμαστε στη λίστα αυτών των χωρών, ως εκ τούτου έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Η Eurostat έχει διευκρινίσει προς τα κράτη/μέλη πως οι χρήστες δεδομένων απογραφής χρειάζονται “σχετικότητα”, “συγκρισιμότητα” και “συνάφεια”, ώστε ο αντίκτυπος της συνολικής απογραφής να είναι ακριβής και αξιόπιστος -και να γίνεται σωστή δουλειά. Αν δηλαδή, ρωτάς κάτι που είναι εκτός τόπου και χρόνου, διαλύεις τη συνολική δουλειά.

Το ερωτηματολόγιο της απογραφής της Ελλάδας του 2021 είναι κατά 90% το ίδιο με εκείνο του 2011.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ και τα ερωτηματολόγια ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή