spot_img

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αρκαδία

Είναι μία συνταγή που κρατάει πολλά χρόνια. Γαλατόπιτα γλυκιά με αφράτη κρέμα και κανελοζάχαρη. Πανεύκολη και με λίγα απλά υλικά.

Υλικά Συνταγής

  • Για την κρέμα
  • 1.250 γραµ. γάλα
  • 150 γραµ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
  • 50 γραµ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γραµ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 50 γραµ. βούτυρο
  • Για την κρούστα
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 50 γραµ. ζάχαρη
  • 30 γραµ. βούτυρο
  • Για το πασπάλισμα
  • προαιρετικά κανελοζάχαρη

Εκτέλεση

Γαλατόπιτα ανοιχτή χωρίς φύλλο 

εύκολη και πεντανόστιμη! Η παραδοσιακή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο από την Αργυρώ έχει κρέμα που είναι σκέτο βελούδο. Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που περνάει από γενιά σε γενιά. Για να φτιάξουμε την σπέσιαλ γαλατόπιτα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια για τη συνταγή,

  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ ή μακρόστενο 23×35εκ.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και κρατάμε το υπόλοιπο χωριστά.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Όταν ενωθούν τα υλικά παίρνουμε με κουτάλα από το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε να ζεσταθεί το μίγμα των αυγών.
  • Προσθέτουμε κι άλλο ζεστό γάλα ανακατεύοντας πάντα και ρίχνουμε το αραιωμένο μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε μόλις πάρει βράση.
  • Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Αδειάζουμε την γαλατόπιτα στο βουτυρωμένο ταψί.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια κουνώντας το ταψί.

Για την κρούστα

  • Χτυπάμε το αυγό, το γάλα ή το νερό και την ζάχαρη και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε το μίγμα αυγού σε όλη την επιφάνειά της.
  • Ακουμπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνειά της.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180º για περίπου 45’ μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
  • Μπορείτε να ελέγξετε την γαλατόπιτα αγγίζοντάς την στο κέντρο: μόλις σταθεροποιηθεί και ροδίσει είναι έτοιμη.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε τη σπέσιαλ γαλατόπιτα σε κομμάτια.

Αν βάλετε κανελοζάχαρη πρέπει να την πασπαλίσετε όσο ακόμα είναι ζεστή για να κολλήσει στην επιφάνειά της.

Μυστικά για τη γαλατόπιτα

  • Αφήστε την γαλατόπιτα να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε σε κομμάτια.
  • Αν δείτε και παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια της καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ.
  • Όσο πιο αγνό είναι το γάλα που θα βάλετε, πιο φρέσκα τα αυγά και πιο αρωματικό το βούτυρο, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η γαλατόπιτα.
  • Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη όσο η γαλατόπιτα είναι ακόμα ζεστή.
  • Μην παραλείψετε το ξύσμα λεμονιού. Απογειώνει την συνταγή.

Ιστορία της γαλατόπιτας

Η γαλατόπιτα προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, όπου ήταν γνωστή ως Άμης, δηλαδή ένας είδος πλακούντας μετά γάλακτος, σύμφωνα με τον Αριστοφάνη. Η γαλατόπιτα φτιαχνόταν κυρίως το Πάσχα, λόγω του ότι τότε τα γάλατα ήταν πιο παχιά και είχαν το καλύτερο άρωμα, αφού τα γαλακτοφόρα ζώα τον Απρίλιο και το Μάιο βρίσκονταν σε φάση απογαλακτισμού και επομένως το γάλα τους μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άμεσα για διάφορες χρήσεις. Στις μέρες μας, στην Πελοπόννησο συνήθως γίνεται χωρίς φύλλο, ενώ στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία με φύλλο. Στη Θεσσαλία μάλιστα οι αρβανιτόβλαχοι του Σέσκλου την εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Αποκριάς και της Κυριακής της Τυρινής παρασκευάζουν αλμυρή γαλατόπιτα, που είναι γνωστή ως “πίτα ντι λάπτε” (χαρακτηριστικό τους έδεσμα).

Η πιο γλυκιά και νόστιμη παραδοσιακή πίτα δεν είναι άλλη από την γαλατόπιτα. Η γαλατοπιτα θερμιδες έχει την τιμητική της σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας και η φήμη της φτάνει σε κάθε γωνιά της Γης. Είναι το τέλειο γλυκό για το τραπέζι σας, το καταπληκτικό κέρασμα για τους καλεσμένους σας. Φτιάξτε την οπωσδήποτε! Θα την λατρέψετε!

πηγή : https://www.argiro.gr/recipe/galatopita/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή