Υλικά Συνταγής
- 500 γραμ. φιλέτο γαλοπούλας στήθος
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα κομμένα σε φέτες
- 1 πράσο κομμένο σε φέτες
- 1 συσκευασία συσκευασία ντοματάκια αποφλοιωμένα ολόκληρα
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 δαφνόφυλλο
- 2 φλ. βρασμένο ρύζι
- 1/2 φλ. κεφαλοτύρι
- αλάτι -πιπέρι
- Για τον πουρέ
- 6 πατάτες
- 1 φλ. γάλα
- 1 κ.σ βούτυρο
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για την γαλοπούλα ογκρατέν,
κόβουμε το φιλέτο σε μπουκιές για τη γαλοπούλα ογκρατέν.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τη γαλοπούλα για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά κι αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και τις ντομάτες.
- Τις πατάμε με κουτάλα να λιώσουν.
- Προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά να μαλακώσει η γαλοπούλα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σε μικρό πυρίμαχο σκεύος αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Κάνουμε μια στρώση το ρύζι και το μισό τυρί.
- Απλώνουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα.
- Τέλος απλώνουμε σε μια στρώση τον πουρέ.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά να ροδίσει ελαφρά.
Για τον πουρέ
- Κόβουμε τις πάτάτες σε μικρά κομμάτια και τις βράζουμε για περίπου 15 λεπτά να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε.
- Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τις λιώνουμε με πηρούνι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατέυουμε πολύ καλά.
πηγή : https://www.argiro.gr/recipe/galopoula-ograten/
πηγή εικόνας : https://www.sintayes.gr/syntages/patates-ogkraten-me-tiria-kalampoki-ke-kapnisti-galopoula/