Τάρτα με…”μελομακάρονα”!

Αν και αμφιβάλλουμε

ΥΛΙΚΑ

  • 600-700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ ποτήρι ζάχαρη
  • ½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 300 ml ελαιόλαδο

ΓΕΜΙΣΗ

  • ½ φλ. καρυδόψιχα
  • ½ φλ. αμυγδαλόψιχα
  • ½ φλ. σύκα ξερά κομμένα ζουλιέν
  • ½ φλ. σταφίδα ξανθή
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. τρίμμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ½ σφηνάκι κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΒΑΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε στο μίξερ το ελαιόλαδο με την ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά. Ρίχνετε τα κανελογαρύφαλλα, το ξύσμα, το κακάο, το μπέικιν, το μέλι και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύετε να λειώσει και το ρίχνετε στο μείγμα. Ανακατεύετε και αρχίζετε να ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι. Ζυμώνετε απαλά όχι για πολύ ώρα γιατί σφίγγει. Απλώνετε την ζύμη με τα χέρια σας σε λαδωμένο ταψάκι τάρτας φροντίζοντας να καλύψετε και τα τοιχώματα. Σκεπάζετε με ένα κομμάτι λαδόκολλας και πάνω από αυτό βάζετε ξερά φασόλια για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. Την ψήνετε για 15΄. Αφαιρείτε τα φασόλια και την λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 7΄-8΄ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα. Την αφήνετε να κρυώσει.

ΣΙΡΟΠΙ

Σε μια κατσαρόλα βράζετε όλα τα υλικά μαζί για 4΄-5΄. Όταν κρυώσει η βάση και το σιρόπι είναι χλιαρό την σιροπιάζετε.

ΓΕΜΙΣΗ

Σ’ένα βαθύ τηγάνι βάζετε τα σύκα με το κονιάκ να βράσουν 5΄-6΄. Ρίχνετε και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνετε να πάρουν μια-δύο βράσεις. Αφήνετε να κρυώσει και απλώνετε ομοιόμορφα στην μελωμένη βάση. Πασπαλίζετε με άχνη, κόβετε σε μικρά κομμάτια και σερβίρετε.

ΣΙΡΟΠΙ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ποτήρι νερό
  • ½ ποτήρι ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2-3 γαρύφαλλα

Πηγή: https://gastrotourismos.gr/tarta-me-melomakarona-syntagi-1252

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ