spot_img

Σχολεία: Η διατήρηση του «50%+1» έφερε αντιδράσεις – Στο αυξημένο testing ποντάρει η κυβέρνηση

Ορισμένοι επιστήμονες κάνουν λόγο για απόφαση υψηλού ρίσκου, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρξαν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα οποία διαφώνησαν με τη διατήρηση του «50%+1», ζητώντας να μειωθεί το ποσοστό

Για μία ακόμη φορά, οι αλλαγές που όλοι περίμεναν ως προς το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, τα οποία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, δεν ήρθαν, αφού διατηρείται το μέτρο «50%+1» για το κλείσιμο σχολικών τμημάτων σε περίπτωση θετικών κρουσμάτων, ενώ αποφασίστηκε μόνο η αύξηση του testing τόσο για ανεμβολίαστους, όσο και για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι επιστήμονες κάνουν λόγο για απόφαση υψηλού ρίσκου, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρξαν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα οποία διαφώνησαν με τη διατήρηση του «50%+1», ζητώντας να «πέσει» το ποσοστό.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται σαν να μην μπήκε ποτέ στη ζωή μας η σούπερ μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον», ως προς το άνοιγμα των σχολείων, ζητώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, όπως το να αραιώσουν τα σχολικά τμήματα και να προσληφθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, μετά από την – κατά πλειοψηφία, προφανώς – εισήγηση της Επιτροπής, έκρινε ότι το μοντέλο λειτουργίας των σχολείων, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, μέχρι και το Δεκέμβριο, λειτούργησε αποτελεσματικά, γι’ αυτό και αποφάσισε να το διατηρήσει, προσθέτοντας ωστόσο πολύ περισσότερα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ειδικά στην περίπτωση καταγραφής κρουσμάτων κοροναϊού.

Τρεις αλλαγές για την επιστροφή – Πότε θα κάνουν self και πότε rapid

Το καινούργιο πλαίσιο, στο οποίο θα επιστρέψουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως τόνισε, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Η υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει συστηματικό testing στα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, παρά εκτός αυτού.

Εντατικοποίηση ελέγχων – Τρεις προσαρμογές

       1. Τρία self test την πρώτη εβδομάδα.

-Ένα επιπλέον self test (3 στο σύνολο) για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία.

     2. Δύο self test από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά – Θα το κάνουν μαθητές και δάσκαλοι

-Από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά θα γίνονται υποχρεωτικά δύο self test και από μαθητές και από εμβολιασμένους δασκάλους.

-Οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι θα κάνουν rapid test, όπως πριν.

     3. Τέλος ο σταυρός σε περίπτωση κρούσματος

-Σε περίπτωση κρούσματος, οι ανεμβολίαστοι συμμαθητές ενός τμήματος θα κάνουν 2 rapid και 3 self test.

-Σε περίπτωση κρούσματος, οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

-Σε περίπτωση κρούσματος, οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι θα κάνουν 2+2 rapid και ένα self test.

-Σε περίπτωση κρούσματος,οι εμβολιασμένοι δάσκαλοι θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες, τόνισε η υπουργός Παιδείας και, πλέον, προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Το σκεπτικό και οι αντιδράσεις μελών της Επιτροπής για το «50%+1»

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρουσιάζοντας το σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων από τις 10 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία.

Μάλιστα, ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test, τα οποία χαρακτήρισε «σωτήρια», καθώς «τα παιδιά αυτά, αν και ασυμπτωματικά, απομονώθηκαν εγκαίρως από το χώρο του σχολείου». Όπως τόνισε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

Έξτρα μέτρο πριν το άνοιγμα των σχολείων

Η ίδια έκανε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο χώρο του σχολείου, αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο.

«Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε.

Μιλώντας για την παραλλαγή, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Όμικρον στα παιδιά».

Όπως εξήγησε, όσο διαρκεί η εκρηκτική αύξηση της Όμικρον στη χώρα μας θα αναπροσαρμοστούν τα πρωτόκολλα εφαρμογής και σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι λοιπόν θα κάνουν πλέον 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.

Επίσης, ο εντατικός καθημερινός έλεγχος, εφόσον υπάρχει πλέον κρούσμα στην τάξη, θα αφορά ολόκληρη την τάξη και για πέντε ημέρες θα περιλαμβάνει 5 rapid test για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς και 3 test για εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.

Το σκεπτικό της επιτροπής, όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ήταν η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων, κάτι που συμβαίνει πλέον στις περισσότερες χώρες.

Δεν ήταν ομόφωνη η εισήγηση της Επιτροπής – Αντιδράσεις για το «50%+1»

Παρά το γεγονός, όμως, ότι το σκεπτικό της κυβέρνησης και της Επιτροπής σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ήταν προς την ίδια κατεύθυνση, φαίνεται πως υπήρξαν και κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με το πακέτο μέτρων που τελικά ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή συμφώνησε με το άνοιγμα των σχολείων, δεν υπήρχαν δηλαδή αντιδράσεις για παράταση των σχολικών διακοπών, ωστόσο αρκετοί διαφώνησαν με το γεγονός να παραμείνει στο «50%+1» το ποσοστό για να κλείσει ένα τμήμα.

Συγκεκριμένα, κάποιοι ειδικοί, συνυπολογίζοντας την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό, σε συνδυασμό με το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά αυτές τις ημέρες, πρότειναν να μειωθεί το ποσοστό που ίσχυε και ένα τμήμα να κλείνει όταν τα θετικά κρούσματα αποτελούν το 30% ή έστω το 40% του τμήματος.

Ωστόσο, η πλειοψηφία φαίνεται πως τάχθηκε υπέρ του ποσοστού που ήδη ισχύει, καθώς θεωρούν πως το αυξημένο testing, η χρήση μάσκας και οι κανόνες υγιεινής είναι αρκετά, ώστε ένα παιδί είτε να μην κολλήσει, είτε αν κολλήσει να το διαπιστώσει αμέσως.

Πάντως, η πορεία της επαναλειτουργίας των σχολείων και των νέων μέτρων αναμένεται να εξεταστεί από την Επιτροπή μία εβδομάδα μετά το άνοιγμά τους και αυτό θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Περισσότερα –> ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή