Η φωτογραφία της ημέρας | Από τον Βαγγέλη Βενετσανόπουλο

0
149

Αυτή την Τετάρτη, φιλοξενούμε στη στήλη μας, τη φωτογραφία ενός ακόμη νέου με καταγωγή από την Τρίπολη, του Βαγγέλη Βενετσανόπουλου. Ο ίδιος σήμερα μας μιλά για την εικόνα που μοιράζεται μαζί μας :

«Στη φωτογραφία παρουσιάζεται ένα σκίτσο σε τοίχο, στον εγκαταλελειμμένο πλέον χώρο στάθμευσης, στον κινηματογράφο Αελλώ, από άγνωστης ταυτότητας καλλιτέχνη.
Το σκίτσο παρουσιάζει τη μορφή ενός ανθρώπου με μάτια και στόμα ορθάνοιχτα, με δόντια προταγμένα, έτοιμου να φωνάξει. Ενός ανθρώπου σε κρίση.
Από την φόρμα, και την γραφή του καλλιτέχνη καταλαβαίνουμε πως ο ίδιος δεν ήταν σε πολύ καλή ψυχική κατάσταση τη στιγμή της δημιουργίας. Είναι επόμενο να υποθέσουμε πως πρόκειται για μια αυτοπροσωπογραφία.
Ο χώρος που περιβάλλει το έργο είναι ερειπωμένος. Εμφανείς ζημιές σε ολόκληρο το κτήριο, εγκαταλελειμμένο γαρ, κάνουν προφανές πως ο καλλιτέχνης επέλεξε το σημείο αυτό γιατί ταίριαζε με την ψυχοσύνθεση του. Αισθάνθηκε πιθανώς άνετα να εκφραστεί μέσα σε αυτό το χώρο. 
Καθώς λοιπόν ο καλλιτέχνης έκανε αυτή την επιλογή όχι με βάση τη λογική, πιστεύω πως η ερμηνεία γίνεται πλέον ευθύνη του θεατή. Προσωπικά βρίσκω την ιδέα αυτή απελευθερωτική, μου θυμίζει την φιλοσοφία του παραλόγου του Αλμπέρ Καμύ.
Για εμένα οι φωτογραφίες μου, όπως αυτή σημαίνουν την συναισθηματική κρίση του ανθρώπου, την ανθρώπινη κατάσταση αλλά και την ανάγκη του για έκφραση και επικοινωνία.
Θεωρώ πως είναι κρίσιμο αυτές τις μέρες, τις μέρες της πανδημίας, παρά τα αυστηρά μέτρα να κρατήσουμε την επαφή με τους κοντινούς μας ανθρώπους με όποιο μέσο μπορούμε. Ένα τέτοιο μπορεί να είναι η τέχνη.»

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 2022

Ο Βαγγέλης μεγάλωσε στην Τρίπολη και έχει σπουδάσει γραφιστική στην Akto. Έχει μια έντονη σχέση με το χιπ χοπ από μικρή ηλικία, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια διαβάζει εντατικά ιστορία και θεωρία της τέχνης αλλά και φιλοσοφία. Κύρια του ενασχόληση είναι η θεωρητική προσέγγιση της υποκουλτούρας του χιπ χοπ στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες του είναι εμπνευσμένες από τη μουσική που ακούει και και τις προσωπικές του εμπειρίες.

Επιμέλεια στήλης : Γεωργία Κακή

https://www.instagram.com/g.cakis/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ