Λιμάνι Π. Άστρους: Εξελίξεις αναφορικά με την δικαστική εμπλοκή του Δήμου από το έργο

Εξελίξεις αναφορικά με την δικαστική εμπλοκή του Δήμου από το έργο του Λιμανιού του Παραλίου Άστρους

Στις 18-01-2022 συζητήθηκε εκ νέου στο Ελεγκτικό Συνέδριο η εκκρεμής έφεση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας κατά του «προστίμου»/πράξης Δημοσιονομικής Διόρθωσης, ύψους 3.852.938,92€, που είχε επιβάλει σε βάρος του από το έτος 2016, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Αναμένουμε, πιθανότατα εντός του τρέχοντος έτους την δικαστική απόφαση του εν λόγω ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Η υπόθεση είχε δικαστεί αρχικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 5 Φεβρουαρίου 2019, και εν συνεχεία εκδόθηκε στις 14 Ιουλίου 2020 η με αριθμό 1334/2020 απόφαση του εν λόγω ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης, λόγω ελλείψεων στοιχείων του φακέλου της δικογραφίας και διέταξε την συμπλήρωση του φακέλου, ώστε η υπόθεση να επανέλθει σε νέα δικάσιμο.

Μετά την έκδοση της απόφασης αυτής, που επισήμως επιδόθηκε στον Δήμο μας στις 11 Μαρτίου 2021, καταβάλαμε προσπάθεια συγκέντρωσης των στοιχείων που ζήτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, πολλά εκ των οποίων δεν βρίσκονταν στο αρχείο του Δήμου.

Απευθυνθήκαμε στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Πελοποννήσου στην οποία κοινοποιήσαμε την απόφαση, καθώς και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την οποία είχαμε συνεργασία για το ζήτημα λόγω και του μεγάλου ενδιαφέροντος που επέδειξε προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργάστηκαν για πρώτη
φορά αρμονικά πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα, και από την συνεργασία αυτή προέκυψε η πρόσθετη παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Ελεγκτικό Συνέδριο με δικό της δικηγόρο, προς υποστήριξη του Δήμου, ενώ ιδιαίτερες προσπάθειες καταβλήθηκαν και από τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την εκπροσώπηση του Δήμου, για την ενίσχυση των νομικών θέσεων του Δήμου, ενόψει των στοιχείων που ζήτησε το ανώτατο δικαστήριο.

Έτσι λοιπόν φθάσαμε στην δικάσιμο της 18ης Ιανουαρίου 2022 ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου η υπόθεση συζητήθηκε με την παρουσία όλων των πλευρών, δηλαδή τόσο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και του Δημοσίου. Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας εκπροσωπήθηκε από το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει για λογαριασμό του την υπόθεση παρουσία και του Δημοτικού Συμβούλου και νομικού κ. Γαρδικιώτη Γεωργίου, που παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς την διαδικασία εδώ και καιρό.

Καταβλήθηκε έτσι κάθε προσπάθεια εκ μέρους μας για την αλλαγή του δυσμενούς κλίματος που είχε κατά το παρελθόν διαμορφωθεί εις βάρος του Δήμου με μοναδικό σκοπό την, μέσω του ανωτάτου δικαστηρίου, ακύρωση της υπουργικής απόφασης που επέβαλε σε βάρος του Δήμου μας την ανάκτηση του ποσού των 3.852.938,92€.

Θυμίζουμε ότι, ο Δήμος μας έχει υποχρεωθεί να προκαταβάλει μέρος από το προαναφερθέν ποσό, που ανήλθε σε 300.000€.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά: «Αναμένουμε την έκδοση της οριστικής απόφασης και ελπίζουμε ύστερα και από την θέση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας, όπως αυτή εκφράστηκε στο ακροατήριο, να έχουμε μία οριστική απόφαση, η οποία θα δικαιώσει τον Δήμο μας, κλείνοντας έτσι μία ιδιαιτέρως σοβαρή εκκρεμότητα από το έτος 2016 και απαλλάσσοντάς τον από την απειλή της «οικονομικής καταστροφής».

Δελτίο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!