spot_img

Παραδόθηκε στον Δήμο Β. Κυνουρίας η μελέτη επικειμένων της περιοχής επέκτασης του Παραλίου Άστρους

Καμπύλης: Παραδόθηκε στον Δήμο μας η μελέτη επικειμένων της περιοχής επέκτασης του Παραλίου Άστρους. Δίνουμε λύση σε άλλο ένα θέμα που χρόνιζε στον Δήμο ανοίγοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Η πράξη εφαρμογής για το Παράλιο Άστρος, ένα αναπτυξιακό έργο που αφορά εν γένει τον Δήμο μας, ξεμπλοκαρίστηκε επιτέλους μετά από χρόνια και τα πράγματα είναι ώριμα να πάρουν τον δρόμο τους.

Στο μακρινό 1995, με κρατική μέριμνα και πιέσεων από τον τότε Πρόεδρο του Παραλίου Άστρους, ανατέθηκε σε μελετητή, η πολεοδόμηση μεγάλης περιοχής του Παραλίου Άστρους, περί τα 250 στρέμματα, και Διευθύνουσα υπηρεσία ορίστηκε η Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μεσολάβησαν κάποια χρόνια για την σύνταξη των μελετών, οπότε πλέον είχε δημιουργηθεί ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας που διαδέχθηκε την παλιά Κοινότητα Παραλίου Άστρους.

Το 2001 εκδίδεται καταρχήν Προεδρικό Διάταγμα, με πρόταση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη τμημάτων της περιοχής επέκτασης του οικισμού Παραλίου Άστρους (ΦΕΚ 594 Δ/25.07.2001) και στη συνέχεια μεσολαβούν πέντε ολόκληρα χρόνια για να φτάσουμε στο 2006, οπότε ο τότε Νομάρχης Αρκαδίας κυρώνει επιτέλους την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης της Κοινότητας Παραλίου Άστρους. Ενημερώνεται βεβαίως τότε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και το Υποθηκοφυλακείο Άστρους, στο οποίο και αποστέλλεται η πράξη εφαρμογής προς μεταγραφή. Κανένας όμως δεν λαμβάνει υπόψη του, τόσο ο Δήμος όσο και η τότε Νομαρχία, ότι πλέον στην περιοχή του Παραλίου Άστρους, έχουν πάψει να γίνονται μεταγραφές στο Υποθηκοφυλακείο. Με λίγα λόγια η πράξη εφαρμογής, επειδή ακριβώς δεν είχε προσαρμοστεί στα δεδομένα του κτηματολογίου, ήταν αδύνατο να καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο. Δυστυχώς όμως τότε κανείς στον Δήμο ή την Νομαρχία δεν φαίνεται να ασχολείται με το σοβαρό αυτό θέμα.

Δυστυχώς πέρασαν πολλά χρόνια ώστε η τότε Δημοτική Αρχή να αναγκαστεί να καταπιαστεί με τα ζητήματα της πράξης εφαρμογής και να καταστεί δυνατό μόλις στις 03.09.2015 να καταχωριστεί επιτέλους η πράξη εφαρμογής στο κτηματολόγιο, ήτοι 9 ολόκληρα χρόνια μετά την κύρωσή της και αφού μεσολάβησε συμπληρωματική μελέτη για την προσαρμογή της στο προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ ΄87. Ωστόσο παρά την ολοκλήρωση της καταχώρησης στο Κτηματολόγιο τα επόμενα 4 έτη δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Όταν ανέλαβε τις τύχες του Δήμου η παρούσα Δημοτική αρχή ένα από τα πρώτα πράγματα με τα οποία ασχολήθηκε, ήταν ακριβώς και το ζήτημα της «βαλτωμένης» πράξης εφαρμογής για την περιοχή επέκτασης του σχεδίου του Παραλίου Άστρους. Διαπιστώθηκε προς έκπληξη όλων, ότι από την μελέτη που είχε παραδοθεί στον Δήμο απουσίαζαν οι πίνακες επικειμένων, ενώ θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν, ώστε να μπορέσει η Υπηρεσία του Δήμου να ενεργοποιήσει την διαδικασία υλοποίησης των απαλλοτριώσεων που προέβλεπε η πράξη εφαρμογής. Ουδείς λοιπόν από το 2006 μέχρι το 2019 είχε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

Ξεκίνησε λοιπόν επί των ημερών μας ένας δύσκολος αγώνας αναζήτησης των πινάκων επικειμένων, σε Υπουργείο Περιβάλλοντος-Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κανείς δεν διέθετε τους πίνακες επικειμένων. Οι μελετητές ισχυρίζονταν ότι οι πίνακες επικειμένων είχαν υλοποιηθεί. Με μέριμνά μας αρχίζει η προσπάθεια για την λύση του ζητήματος που ταλάνιζε τον Δήμο και αναπτύχθηκε τακτική υπηρεσιακή αλληλογραφία και επίμονες τηλεφωνικές οχλήσεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, εν μέσω περιορισμών στις μετακινήσεις. Χρειάστηκε να γίνουν 3 συσκέψεις με τον αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά Νικόλαο, ώστε επιτέλους μετά από πάροδο 2 περίπου ετών, από την στιγμή που αναλάβαμε, να λυθεί το ζήτημα αυτό εκ μέρους του Υπουργείου και του μελετητή, και χωρίς τελικά να επιβαρυνθεί ο Δήμος οικονομικά, για την θεραπεία της έλλειψης αυτής.

Έτσι λοιπόν επίσημα οι πίνακες επικειμένων κατέστη δυνατόν να παραδοθούν στον Δήμο μας μόλις στις 13.01.2022.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με την υπηρεσία που διαθέτει θα ρίξει το βάρος του στην έναρξη των διαδικασιών που προβλέπονται από τον νόμο, θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις για την πρόοδο υλοποίησης των προβλεπόμενων από το σχέδιο πόλης απαλλοτριώσεων, για την δημιουργία των κοινόχρηστων χώρων, δρόμων και πλατειών και την έναρξη δυνατότητας έκδοσης οικοδομικών αδειών με βάση το νέο σχέδιο.

Σε αυτήν την διετία κάποιοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν την Δημοτική Αρχή για απραξία. Είναι όμως φανερό, από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ότι τα λεγόμενά τους δεν έχουν σχέση με την αλήθεια και την ουσία των πραγμάτων. Σίγουρα πολλοί από αυτούς που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης στον Δήμο σε παλαιότερες Δημαρχιακές θητείες, και ακόμη και σήμερα δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Άλλοι πάλι που γνώριζαν το πρόβλημα, αλλά το έκρυβαν κάτω από χαλί, προσπαθούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες από την ολιγωρία.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά: «Οι Δημότες της Βόρειας Κυνουρίας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αναπτυξιακός δρόμος είναι δύσκολος και απαιτεί πολύ δουλειά που δεν φαίνεται προς τα έξω. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους ασχολήθηκαν με το θέμα και ιδιαίτερα στον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Γαρδικιώτη που από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου ασχολήθηκε με το πρόβλημα μέχρι επιτέλους να παραλάβουμε τον πίνακα επικειμένων της μελέτης πράξης εφαρμογής στο Παράλιο Άστρος. Είναι γεγονός πλέον ότι κατορθώσαμε μέσα στα δύο χρόνια της δικής μας θητείας να ξεμπλοκάρουμε την διαδικασία για να προχωρήσει ένα, άκρως αναγκαίο, πολεοδομικό σχέδιο που θα δώσει ζωή στην τοπική οικονομία, απελευθερώνοντας ιδιωτικές επενδύσεις στον χώρο της κατοικίας, θα τονώσει τον τοπικό κατασκευαστικό κλάδο αλλά και θα ενισχύσει τον Δήμο σε υποδομές. Με υπομονή, επιμονή και πολύ δουλειά, δίνουμε λύση σε ένα ακόμα πρόβλημα που χρονίζει στον Δήμος μας. Μετά από πολλά χρόνια ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής επέκτασης του Παραλίου Άστρους».

Δελτίο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Πρόσφατα

Δημοφιλή