Διαδικτυακό Βιωματικό Σεμινάριο Γονέων από το Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη», σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας διοργανώνει διαδικτυακό βιωματικό σεμινάριο για γονείς με παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο με θέμα:

«Η πρόληψη του καπνίσματος στην προεφηβεία».

Ζούμε σε μια εποχή που είναι διαδεδομένο το κάπνισμα παρά τις ενδείξεις ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των ατόμων. Η ηλικία του Δημοτικού θεωρείται η πλέον πρόσφορη για την πρόληψη του καπνίσματος, καθώς το παιδί δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα διαμορφωμένες απόψεις και στάσεις απέναντι στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Μάλιστα, σε αυτή την ηλικία διαμορφώνει τις σχετικές απόψεις από την πληροφόρηση που αντλεί από την οικογένεια και το σχολείο, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει αργότερα στην εφηβεία.

Οι γονείς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καπνίσματος, είτε είναι οι ίδιοι καπνιστές είτε όχι, και να προσφέρουν στα παιδιά ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει την αποχή από το τσιγάρο. Αυτό μπορούν να το επιτύχουν μέσα από την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση των προστατευτικών παραγόντων και των παραγόντων κινδύνου, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής σχέσης με τα παιδιά.

Όμως η μακροχρόνια συνεργασία μας με τους γονείς έχει δείξει ότι αυτοί συχνά δυσκολεύονται να συζητήσουν με τα παιδιά τους θέματα όπως το κάπνισμα και οι εξαρτήσεις με κατάλληλο τρόπο.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε στους γονείς να συμμετέχουν σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο, ώστε να έχουν την ευκαιρία μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και προβληματισμών, να διαπραγματευτούν σημαντικά θέματα που αφορούν:

  • Την κατανόηση των αναγκών της παιδικής και προεφηβικής ηλικίας.
  • Την ευαισθητοποίηση στους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά και ενδυνάμωση στο γονεϊκό τους ρόλο.
  • Τη σημασία της οριοθέτησης και των κανόνων σχετικά με το κάπνισμα.
  • Την ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και την εξάρτηση από τη νικοτίνη.
  • Την ενημέρωση για τους αποτελεσματικότερους τρόπους συζήτησης τέτοιων θεμάτων με τα παιδιά.
  • Τη αναγνώριση από μέρους των ενηλίκων της επιρροής που ασκεί η δική τους καπνιστική συμπεριφορά στη συμπεριφορά των παιδιών.

Το σεμινάριο θα είναι διαδικτυακό, θα έχει συνολική διάρκεια 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις. Απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων (έως 15 άτομα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συντονίστρια του σεμιναρίου: Φωτεινή Τραχανά, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.

Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα: 6:00 – 7:30 μμ.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας στο mail: kpnna_@otenet.gr ή στο Τηλέφωνο/fax: 2710 235243 έως και την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!