Συνταγή ημέρας | Πλαστός!

Πλαστός, η πιο εμβληματική πίτα της Θεσσαλίας ήταν ένα από τα φαγητά της επιβίωσης και προοριζόταν για το καθημερινό τραπέζι

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί 32 εκ.

Για τη γέμιση

  •  800 γρ. ανάμεικτα χόρτα, όπως σπανάκι, σέσκουλα κ.ά., καθαρισμένα και ψιλοκομμένα 
  •  10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 
  •  300 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη 
  •  100 ml ελαιόλαδο 
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για τον χυλό

  •  200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό 
  •  2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα 
  •  400 γρ. καλαμποκάλευρο 
  •  100 ml ελαιόλαδο 
  •  400 ml χλιαρό νερό 
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε τα ανάμεικτα χόρτα και τα κρεμμυδάκια. 
  2. Ρίχνουμε αλάτι και τρίβουμε όλα τα χορταρικά με τα χέρια μας, για να «μαραθούν». 
  3. Τα αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, τα ανακατεύουμε πάλι, αδειάζουμε τα υγρά και στύβουμε καλά τα χόρτα. 
  4. Προσθέτουμε τη φέτα και το ελαιόλαδο, ρίχνουμε άφθονο πιπέρι και ανακατεύουμε. 
  5. Αλείφουμε το ταψί με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το αφήνουμε κατά μέρος.

Χυλός

  1. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το γιαούρτι με τα αυγά. 
  2. Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  2. Αδειάζουμε τον μισό χυλό στο λαδωμένο ταψί, απλώνοντάς τον σε όλο τον πυθμένα, σε λεπτή στρώση.
  3. Αδειάζουμε από πάνω, ομοιόμορφα, το μείγμα των χορταρικών. 
  4. Ρίχνουμε τον χυλό που έχει απομείνει πάνω από τα χόρτα, καλύπτοντάς τα όσο περισσότερο μπορούμε.
  5. Ψήνουμε τον πλαστό για 1 ώρα.

Αναλυτικά: https://www.gastronomos.gr/syntagh/plastos/102057/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή