Κόλλυβα | Συνταγή ημέρας

Υλικά Συνταγής

  • 3 φλ. σιτάρι
  • λίγο αλάτι
  • 1 φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική (εναλλακτικά μέλι)
  • 1 φλ. σουσάμι
  • 1 φλ. αλεύρι ολικής
  • 1 φλ. μεγάλο ρόδι καθαρισμένο
  • 1 φλ. ανάμεικτες σταφίδες
  • 1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 φλ. αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα χοντροκομμένα
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1κ.γ κανέλα
  • 1/4 κ.γ γαρύφαλλο

Εκτέλεση

  • βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό.
  • Όσο πιο πολύ μουλιάζει το σιτάρι τόσο λιγότερο βράσιμο θέλει για τα κόλλυβα.
  • Την επόμενη μέρα το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με καθαρό νερό.
  • Το αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι, αλλά όχι να ανοίξει και να σκάσει. Πρέπει να είναι ολόκληρος ο κόκκος του σιταριού, να μασιέται ευχάριστα αλλά να μην είναι λιωμένος.
  • Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά.
  • Απλώνουμε μία καθαρή μεγάλη πετσέτα στον πάγκο και απλώνουμε επάνω το σιτάρι να στεγνώσει πολύ καλά.
  • Το αφήνουμε για τρεις με 4 ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην έχει καθόλου υγρασία.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα.
  • Σε ένα ρηχό φαρδύ ταψάκι, βάζουμε το σουσάμι. Σε ένα άλλο ρηχό φαρδύ ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι.
  • Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε και τα δύο στον αέρα για περίπου 15 λεπτά.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανακατεύουμε το σουσάμι αλλά και το αλεύρι με κουτάλι ποτέ-πότε για να ροδίσουν και να καβουρδιστούν ομοιόμορφα.
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά στον πάγκο της κουζίνας.
  • Αλέθουμε το σουσάμι στο μπλέντερ ή το σπάμε στο γουδί.
  • Μέσα σε μία μεγάλη γαβάθα βάζουμε όλα τα υλικά.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι με τη ζέστη των χεριών μας να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
  • Αν βάλετε μέλι, το μείγμα θα κολλάει ελαφρά, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί είναι πολύ νόστιμο και πολύ υγιεινό.
  • Αν θέλετε μπορείτε να τα αχνίσετε τα κόλλυβα με ζάχαρη.
  • Τα κόλλυβα καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Αν περισσέψουν διατηρήστε τα στο ψυγείο σκεπασμένα για μία, το πολύ δύο ημέρες.

πηγή : https://www.argiro.gr/recipe/kolluba-syntagi/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!