Υλικά Συνταγής
- 3 φλ. σιτάρι
- λίγο αλάτι
- 1 φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική (εναλλακτικά μέλι)
- 1 φλ. σουσάμι
- 1 φλ. αλεύρι ολικής
- 1 φλ. μεγάλο ρόδι καθαρισμένο
- 1 φλ. ανάμεικτες σταφίδες
- 1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
- 1 φλ. αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα χοντροκομμένα
- 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1κ.γ κανέλα
- 1/4 κ.γ γαρύφαλλο
Εκτέλεση
- βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό.
- Όσο πιο πολύ μουλιάζει το σιτάρι τόσο λιγότερο βράσιμο θέλει για τα κόλλυβα.
- Την επόμενη μέρα το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με καθαρό νερό.
- Το αφήνουμε να πάρει βράση.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι, αλλά όχι να ανοίξει και να σκάσει. Πρέπει να είναι ολόκληρος ο κόκκος του σιταριού, να μασιέται ευχάριστα αλλά να μην είναι λιωμένος.
- Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά.
- Απλώνουμε μία καθαρή μεγάλη πετσέτα στον πάγκο και απλώνουμε επάνω το σιτάρι να στεγνώσει πολύ καλά.
- Το αφήνουμε για τρεις με 4 ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην έχει καθόλου υγρασία.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα.
- Σε ένα ρηχό φαρδύ ταψάκι, βάζουμε το σουσάμι. Σε ένα άλλο ρηχό φαρδύ ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι.
- Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε και τα δύο στον αέρα για περίπου 15 λεπτά.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανακατεύουμε το σουσάμι αλλά και το αλεύρι με κουτάλι ποτέ-πότε για να ροδίσουν και να καβουρδιστούν ομοιόμορφα.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά στον πάγκο της κουζίνας.
- Αλέθουμε το σουσάμι στο μπλέντερ ή το σπάμε στο γουδί.
- Μέσα σε μία μεγάλη γαβάθα βάζουμε όλα τα υλικά.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι με τη ζέστη των χεριών μας να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
- Αν βάλετε μέλι, το μείγμα θα κολλάει ελαφρά, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί είναι πολύ νόστιμο και πολύ υγιεινό.
- Αν θέλετε μπορείτε να τα αχνίσετε τα κόλλυβα με ζάχαρη.
- Τα κόλλυβα καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Αν περισσέψουν διατηρήστε τα στο ψυγείο σκεπασμένα για μία, το πολύ δύο ημέρες.