Ταραμάς, το πιο γνωστό σαρακοστιανό έδεσμα
Ο ταραμάς είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σαρακοστιανά εδέσματα, το οποίο καταναλώνεται ευρέως την Καθαρά Δευτέρα. Αποτελεί το βασικό συστατικό για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας. Ο ταραμάς πρόκειται στην ουσία για αυγά ψαριών, συνήθως του μπακαλιάρου και του κυπρίνου. Τα αυγά αφαιρούνται από τα ψάρια, αλατίζονται και τοποθετούνται σε βαρέλια για μερικές μέρες, ώστε να ωριμάσουν. Έπειτα, αφαιρείται η μεμβράνη που τα περιβάλλει και αφού ανακατευτούν παρασκευάζεται ο ταραμάς.
Η λέξη ταραμάς προέρχεται από την τουρκική λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών.
Τα είδη του ταραμά
Υπάρχουν δύο είδη ταραμά, ο λευκός και ο ροζ. Ο λευκός ταραμάς έχει την καλύτερη ποιότητα. Περιέχει 100% αυγά ψαριών και είναι πιο ακριβός από τον ροζ. Ο λευκός ταραμάς, χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες από τον ροζ, όταν χρησιμοποιείται για ταραμοσαλάτα. Ο ροζ ταραμάς, ο οποίος εμφανίστηκε περίπου το 1950, περιέχει χρωστικές ουσίες και άλλες προσμίξεις.
Η διατροφική σύσταση του ταραμά
Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε κάλιο και φώσφορο. Περιέχει ακόμα βιταμίνες Α, D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, ω3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι προσεκτική και με μέτρο, γιατί περιέχει πολλές θερμίδες και αλάτι. 100g ταραμά αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες.
Κατά την αγορά του ταραμά θα πρέπει να εκτιμώνται διάφορα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα, η οσμή και η σύστασή του.
Με τον ταραμά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω παρασκευάζεται η ταραμοσαλάτα, όπως επίσης οι ταραμοκεφτέδες, ταραμοσπανακοκεφτέδες κ.ά.