Αυτοψία στον Πάρνωνα για την νέκρωση των ελάτων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί διάχυτη νέκρωση στο ελατοδάσος (με κεφαλληνιακή ελάτη) της περιοχής του Πάρνωνα. Παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των ελάτων τα οποία νεκρώνονται χωρίς κάποια εμφανή αιτία. Άμεσα ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας απέστειλε έγγραφο, στις 24/02/2022, με το οποίο ζήτησε αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα είχαν σταλεί επιστολές από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σίταινας, από τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Φυσιολατρικού Συλλόγου της Κοινότητας Σίταινας “ο Άγιος Σώζων” καθώς και από τον Δασάρχη Κυνουρίας όπου μετέφεραν τις ανησυχίες τους για την έξαρση του φαινομένου.

Ύστερα από την παραπάνω αλληλογραφία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9  Μαρτίου αυτοψία από φυτουγειονομικούς ελεγκτές με την παρουσία και του Προέδρου της Κοινότητας Σίταινας, για να διαπιστώσουν την έκταση και το μέγεθος του φαινομένου.

Ελήφθησαν δείγματα από νεκρά έλατα τα οποία θα σταλούν στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων για εργαστηριακό έλεγχο για την διαπίστωση των αιτιών και σε συνέχεια θα ακολουθήσει η λήψη μέτρων με τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων. 

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά: «Οι νεκρώσεις των ελάτων στο δάσος του Πάρνωνα μας έχει προβληματίσει όλους. Κάνουμε άμεσα ενέργειες για να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, να εντοπίσουμε την αιτία της νέκρωσης ώστε να αναζητήσουμε τις λύσεις. Ο Πάρνωνας είναι η πηγή ζωής των κατοίκων μας, αποτελεί όλον τον ορεινό όγκο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, ένας σημαντικός βιότοπος που θα τον προστατέψουμε με κάθε τρόπο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!