Σε αυτή τη συνταγή ο Στέλιος Παρλιάρος βάζει την ίδια κρέμα που χρησιμοποιεί στο γαλακτομπούρεκο με τη διαφορά ότι στο τέλος δεν σιροπιάζει το γλυκό. Ιδού η μπουγάτσα!
Υλικά
Μερίδες: 8
- 20 φύλλα κρούστας για μπακλαβά
- 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα
- 1 κιλό γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. αλεύρι
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο μ’ ένα μαχαιράκι κατά μήκος στη μέση
- ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
- κανέλα, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Ρίχνουμε το γάλα και το κλωναράκι βανίλιας σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
- Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε με μια κουτάλα τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα αυγά.
- Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα αυγών – ζάχαρης και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το καινούργιο μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Τότε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα.
- Οταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε τη βανίλια και τη μαλακώνουμε μ’ ένα σύρμα ή στον κάδο του μίξερ, για να αποκτήσει λεία υφή.
- Για το ψήσιμο του γαλακτομπούρεκου μπουγάτσα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
- Απλώνουμε σ’ ένα ταψί 30×40 εκ. τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα.
- Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο μπουγάτσα για περίπου 45 λεπτά.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
πηγή: https://www.gastronomos.gr/syntagh/galaktompoyreko-mpoygatsa/112127/