Δράσεις για την Επανάσταση του 1821 από το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Δημητσάνας

«Με ένα βιβλίο που αγαπώ τον κόσμο μαζί του εξερευνώ!» είναι το σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται φέτος στο Δ.Σ. και Νηπιαγωγείο Δημητσάνας, σε συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες του Ν. Αρκαδίας, στα πλαίσια ενός δικτύου σχολείων, με στόχο την καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε μαθητές/τριες.

Με αυτόν τον άξονα το Δ.Σ. και το Νηπιαγωγείο Δημητσάνας υλοποίησαν ξεχωριστές δράσεις με θέμα την Επανάσταση του 1821.

Καταρχάς στο σχολείο μας ήρθαν τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ! Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Δημιουργήθηκαν το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr), με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβάλλοντος της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.

Μικροί και μεγάλοι ξεφυλλίσαμε, δανειστήκαμε στο σπίτι, ακούσαμε, διαβάσαμε τα βιβλία που περιείχε το βαλιτσάκι με ρόδες, με θέμα την Επανάσταση του 1821, μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, υλοποιήσαμε διάφορες σχετικές δραστηριότητες.

Ευχαριστούμε επίσης την κα Καλομοίρα Θεοχάρη, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που μας δανείζει βιβλία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών/τριών του Δ.Σ. και Νηπιαγωγείου Δημητσάνας.

Διαβάσαμε ακόμη το βιβλίο «Μπαρούτι για την Επανάσταση», της Σοφίας Καλαντζάκου, σε εικονογράφηση Θάνου Τσίλη και παρακολουθήσαμε τη θεατρική μεταφορά του παιδικού αυτού βιβλίου των εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή δυο παιδιών στη Δημητσάνα των προεπαναστατικών χρόνων; Ποιες προσπάθειες έκαναν να μορφωθούν, να εργαστούν, αλλά και να «ανακαλύψουν» τον κόσμο μακριά από τον τόπο τους; Και κυρίως, πώς συμμετείχαν στις προετοιμασίες που οδήγησαν στην πυροδότηση της Επανάστασης του ’21;

Το βιβλίο, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, έχει αφετηρία τον ιστορικό ρόλο της Δημητσάνας κατά τα προεπαναστατικά χρόνια και κατά την Επανάσταση του ’21, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία της υδροκίνησης για τη λειτουργία μπαρουτόμυλων και την παραγωγή μπαρουτιού.

Μετά την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης ξεναγηθήκαμε από την κα Ήρα (υπεύθυνη του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης), τον κ. Νίκο και την κα Νικολέττα στον αλευρόμυλο, στο βυρσοδεψείο και τους μπαρουτόμυλους του Μουσείου.

Τέλος οι μαθητές/τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων του Δ.Σ. Δημητσάνας εμπνεύστηκαν μέσα από όλες αυτές τις δράσεις το θέμα του δεύτερου τεύχους της σχολικής τους εφημερίδας. Μέσα από έρευνα κυρίως στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας συνέλεξαν, οργάνωσαν και σας παρουσιάζουν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον ρόλο της Στεμνίτσας, της Δημητσάνας και των γύρω περιοχών της Αρκαδίας στην Επανάσταση του 1821, τους μπαρουτόμυλους που τροφοδότησαν την Επανάσταση, καθώς και τη συμβολή της περίφημης Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας στον Αγώνα για την απελευθέρωση.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!