Τσάι Ρίγανης: Ένα ρόφημα με την σταρ των βοτάνων

Εάν θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε ένα βότανο ως το πιο δημοφιλές της Ελληνικής κουζίνας αυτό σίγουρα θα ήταν η ρίγανη. Η ρίγανη αποτελεί αναμφίβολα το διασημότερο και πιο αγαπητό μυρωδικό κάθε Ελληνίδας μαγείρισσας. Λαχανικά, κρεατικά, θαλασσινά, ζυμαρικά και κάθε λογής φαγητό αρτύζεται θαυμάσια με φρέσκια ή αποξηραμένη ρίγανη απογειώνοντας γεύσεις και αρώματα από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Η ρίγανη αποτελούσε ανέκαθεν παραδοσιακό μυρωδικό όχι μόνο Ελληνικών μαγειρικών δημιουργιών (όπως η χαρακτηριστική ελληνική σαλάτα) αλλά και άλλων όπως η διάσημη και αγαπημένη Ιταλική πίτσα. Επιπλέον, χορτοφαγικές και βίγκαν συνταγές αποκτούν επιπλέον γεύση και άρωμα με βότανα όπως η ρίγανη.

Δεν είναι όμως μόνο η φήμη της που την κατατάσσει πρώτη μεταξύ σπουδαίων βοτάνων είναι και το όνομά της που της προσδίδει μια λαμπρότητα! Η λέξη «ορίγανον» προέρχεται από το ελληνικό «όρος» (βουνό) και το «γκάνος» που σημαίνει λαμπερό, άρα «ορίγανον» σημαίνει «λαμπερό βουνό».

Ένας όμορφος και μυρωδάτος θάμνος για το μπαλκόνι σας

Οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας είναι ιδανικές για την ανάπτυξη φυτών ρίγανης εξαιρετικής ποιότητας. Υπάρχουν  πολλά είδη ρίγανης σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο η Ελληνική ρίγανη (Origanum vulgare ssp.  hirtum) όπως είναι γνωστή θεωρείται από τις καλύτερες με αναγνωσιμότητα και αξία. Τα υψηλά ποσοστά αιθέριων ελαίων την κάνουν ιδιαίτερα μυρωδάτη, ενώ για το συγκεκριμένο είδος, στην Κρήτη έχει αναφερθεί το υψηλότερο ποσοστό αιθέριου ελαίου παγκοσμίως. Η ρίγανη είναι πολυετές φυτό και ενώ στην αρχή της ανάπτυξής του έχει έρποντες πράσινους βλαστούς, την Άνοιξη αποκτά ανθοφόρα στελέχη παίρνοντας μορφή θάμνου.

Συναντάμε φυτά ρίγανης σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιματικών συνθηκών, από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, τόσο σε πλούσια όσο και φτωχά εδάφη. Οι χαμηλές απαιτήσεις του φυτού την καθιστούν μια δημοφιλή καλλιέργεια ενώ εύκολα μπορεί ο καθένας να έχει τη δική του ρίγανη σε ένα ηλιόλουστο σημείο του σπιτιού ή του κήπου του, σε μια γλάστρα ή στο έδαφος.

Τα οφέλη της ρίγανης

Η προστατευτική δράση της ρίγανης αποδίδεται στην παρουσία δυο κυρίαρχων συστατικών που περιέχονται στο αιθέριο έλαιό της, τη θυμόλη και την καρβακρόλη. Λόγω της παρουσίας κυρίως των προαναφερόμενων αλλά και πολλών άλλων, τόσο τα φύλλα και τα άνθη της ρίγανης όσο και το αιθέριο έλαιο της (ριγανέλαιο) έχουν ιδιότητες αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές.

Οι αρχαίοι τη χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Ο Διοσκουρίδης τη συνιστούσε σε εκείνους που παρουσίαζαν απώλεια της όρεξής τους ενώ το αφέψημα ρίγανης πίστευαν ότι γιατρεύει τους σπασμούς της κοιλιάς και αντιμετωπίζει τις δηλητηριάσεις. Αναπνευστικά προβλήματα, δερματικές παθήσεις, διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, αντιμετώπιση της κοινής γρίπης είναι μεταξύ των παθήσεων για τις οποίες υπάρχουν αναφορές ότι η ρίγανη δρα κατασταλτικά.

Τσάι Ρίγανης

Και πώς μπορεί κάποιος να λάβει άμεσα και εύκολα τα οφέλη του μοναδικού αυτού βοτάνου; Με ένα γρήγορο βοτανικό τσάι! Η παρασκευή του δε διαφέρει από αυτήν άλλων βοτανικών τσαγιών ενώ η απόλαυση συνδυάζεται με την πληθώρα των ευεργετικών ιδιοτήτων, μοναδικά ωφέλιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πως θα ετοιμάσω ένα τσάι ρίγανης

  1.   Τοποθετούμε 1γρ αποξηραμένης ρίγανης (μια κουταλιά της σούπας) σε ένα σκεύος που κλείνει*.
  2.   Προσθέτουμε 200ml (μια κούπα) ζεστό νερό, θερμοκρασίας 90οC*.
  3.   Περιμένουμε για τρία με πέντε λεπτά αφήνοντας το βότανο να βγάλει την κρυμμένη δύναμή από μέσα του! Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο ‘’δυνατό’’ θέλουμε το ρόφημά μας, όσο περισσότερο το αφήνουμε τόσο πιο δυνατό.  
  4.   Απομακρύνουμε το βότανο από το σκεύος.
  5.   Το ρόφημά μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. Εφόσον προτιμάμε πιο γλυκές γεύσεις προσθέτουμε λίγο μέλι.

* Το νερό μας θέλουμε να είναι λίγο πριν το σημείο βρασμού προκειμένου να μη χάσουμε με τους ατμούς τα αιθέρια έλαια του βοτάνου μας, ενώ το σκεύος πρέπει να κλείνει προκειμένου να αιχμαλωτίσουμε ιδιότητες και αρώματα στη ζεστή μας κούπα.

Τα πολλαπλά οφέλη του τσάι ρίγανης

Η ρίγανη όμως εκτός του ρόλου της ως μπαχαρικό και βοτανικό τσάι, είναι γνωστή και για πληθώρα ακόμα χρήσεων. Μεταξύ αυτών, η χρήση του ριγανέλαιου σε βιολογικές εκτροφές χοίρων και πουλερικών έχοντας το ρόλο αντιβιοτικών, ενώ και στις βιολογικές καλλιέργειες διαφόρων φυτών αναλαμβάνει ρόλο φυτοπροστατευτικό κυρίως για την αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών. Παράλληλα στον τομέα των τροφίμων εκτός του γευστικού αποτελέσματος δρουν και ως φυσικά συντηρητικά.

Παρενέργειες από το τσάι ρίγανης

Όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, η καθημερινή και υπερβολική χρήση της ρίγανης μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας όπως στομαχικές διαταραχές. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα ενώ σπάνια έχουν παρατηρηθεί και αλλεργικές αντιδράσεις. Η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού θα πρέπει να αποφεύγεται. Σε κάθε περίπτωση, η κατάλληλη ενημέρωση από το γιατρό μας, εφόσον αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υγείας κρίνεται απαραίτητη.

Οι ιδιότητες της ρίγανης είναι γνωστές από την αρχαιότητα με τη χρήση της να χρονολογείτε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένας καθημερινός σύμμαχος στην υγεία μας, έχοντας τη γνώση των προγόνων του χθες και τα επιστημονικά δεδομένα του σήμερα μπορεί να είναι αναμφίβολα ένα βοτανικό τσάι ρίγανης, που εύκολα μπορούμε να ετοιμάσουμε σε λίγα μόλις λεπτά, απολαμβάνοντάς το κάθε ώρα της ημέρας!

πηγή: https://tofillo.com/el/%CE%B2%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1/%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%82/

πηγή εικόνας: https://www.cooklos.gr/ayto-to-ikseres/afepsima-riganis-hrisimopoieitai-paradosiaka-tin-katapolemisi-kolikon-dysminorroias

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ