Συμμετοχικό Εργαστήριο «Πολιτισμός – Τουρισμός – Περιφερειακή Ανάπτυξη: Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των μελών της τοπικής κοινωνίας;» 

Δελτίο Τύπου για την πραγματοποίηση συμμετοχικού εργαστήριου με τίτλο: «Πολιτισμός – Τουρισμός – Περιφερειακή Ανάπτυξη: Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των μελών της τοπικής κοινωνίας;» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 και ώρα 18:00 στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

To EUROPE DΙRECT Πελοπόννησος σε συνεργασία με τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Αριάν Κοντέλλη» του ΕΛΙΑΜΕΠ και την Inter Alia διοργανώσαν με επιτυχία το συμμετοχικό εργαστήριο με τίτλο: «Πολιτισμός – Τουρισμός – Περιφερειακή Ανάπτυξη: Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των μελών της τοπικής κοινωνίας;» την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 και ώρα 18:00 στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, καλώντας τους κατοίκους της Καλαμάτας, καθώς και ενδιαφερόμενους φορείς της Μεσσηνίας να μοιραστούν τις σχετικές εμπειρίες και σκέψεις τους με σκοπό την από κοινού διαμόρφωση προτάσεων που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι προτάσεις που συζητήθηκαν στην εκδήλωση θα μεταφορτωθούν στην Πλατφόρμα της Διάσκεψης.

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι τομείς στενά συνδεδεμένοι με την ταυτότητα της πόλης της Καλαμάτας και αποτελούν βασικούς άξονες περιφερειακής ανάπτυξης. Οι σχετικές πολιτικές υπάγονται κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Εντούτοις, η ΕΕ στηρίζει και συμπληρώνει τις δράσεις των εθνικών αρχών, με σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων και πανευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεργασίας.

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης είναι μια μείζονα εν εξελίξει πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που οργανώνεται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμπλέκει τους Ευρωπαίους πολίτες σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής διαβούλευσης για την επόμενη μέρα της Ένωσης. Μέσω σειράς δράσεων, πολίτες από όλη την Ευρώπη καλούνται να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος, αναρτώντας προτάσεις για ενίσχυση τομεακών πολιτικών της ΕΕ που τους αφορούν άμεσα στην ειδικά σχεδιασμένη για αυτό το σκοπό πλατφόρμα: https://futureu.europa.eu/?locale=el .

Ο διάλογος διεξάχθηκε με τη μορφή του συμμετοχικού εργαστηρίου (participatory workshop). Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες/ουσες ήταν και οι καλεσμένοι! Οι συμμετέχοντες/ουσες συζητήσαν σε ομάδες επιμέρους θεματικές για το πως θα ήθελαν να δουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξελίσσεται στο μέλλον, διαμορφώσαν προτάσεις και έπειτα η κάθε ομάδα τις παρουσίασε σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η οργανωτική ομάδα κατέγραψε τις ιδέες και τις προτάσεις των συμμετεχόντων/ουσων και θα τις ανεβάσει ανώνυμα στην ειδικά σχεδιασμένη για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης πλατφόρμα, όπου θα είναι διαθέσιμες στο ευρύ Ευρωπαϊκό κοινό!

Ο κ. Σπύρος Μπλαβούκος, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Αριάν Κοντέλλη» του ΕΛΙΑΜΕΠ και Αν. Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέλαβε τον ρόλο του επιστημονικού υπεύθυνου της συζήτησης, ενώ η κα Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος και Επικεφαλής του EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, έκανε την εισαγωγική εισήγηση.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού Καλαμάτας, κ. Νικόλαος Μπασακίδης και ο Γενικός Διευθυντής της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, κ. Ιωάννης Γεώργιζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ