Πάσχα στον Δήμο Τρίπολης | Το επίσημο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων

Την Τρίτη 12 Απριλίου, η κυρία Ελένη Καρούντζου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρίπολης, ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων – Πάσχα 2022.

Ακολουθεί πίνακας με το επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων για το φετινό Πάσχα, εκ του Δήμου Τρίπολης:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΣΧΑ 2022
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ15 Απριλίου
Ώρα 8.00μ.μ.Ο Δήμος Τρίπολης, το Πολεμικό          Μουσείο (Παράρτημα Τρίπολης) και τα «Λυρικά Σύνολα Τρίπολης», θα παρουσιάσουν κλασικό κουαρτέτο κιθάρας με έργα θρησκευτικού ύφους, της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και του 20ου αιώνα.Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ 16 Απριλίου
Ώρα 11.00π.μ. έως 2.00μ.μ.Το 1ο και το 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης  θα βάψουν τα Πασχαλινά αυγά με τη βοήθεια των μικρών μας φίλων.Πλατεία Πετρινού
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 17 Απριλίου
Ώρα 12.00 μ.μ.Συναυλία “Laudi Duecentesche” για σοπράνο και εκκλησιαστικό όργανο. Εικοσιένα ιταλικά κοσμικά χριστιανικά τραγούδια (Αίνοι) του 13ου αιώνα, σε μεταγραφή και επεξεργασία Marko Sofianopοulo. Την εκτέλεση του μουσικού προγράμματος αναλαμβάνουν η λυρική σοπράνο Γεωργία Μπαλαμπίνη και η οργανίστα Μαγδαληνή Καλοπανά.Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Τρίπολης
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Απριλίου
Ώρα 9:00 μ.μ.Συναυλία αφιερωμένη στα Πάθη του Κυρίου, χωρισμένη σε δύο μέρη. Ά Μέρος: «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό» του Γιόζεφ Χάυντν, αποτελείται από επτά σύντομες σονάτες γραμμένες πάνω στα τελευταία λόγια του Χριστού στον Σταυρό.Β’ Μέρος: Τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας από λυρικό τραγουδιστή. Κατά την απόδοση των έργων ο αφηγητής θα παρεμβαίνει με κείμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με το πνεύμα των ημερών.Συντελεστές:Αφήγηση:  Λεωνίδας ΚακούρηςΛυρικός Τραγουδιστής – Τενόρος: Γιάννης ΧριστόπουλοςΕνορχήστρωση έργων – Μουσική διεύθυνση: Θεόδωρος ΛεμπέσηςΣυνοδεύει ορχήστρα δωματίουΜαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 19 Απριλίου
Ώρα 11:00 π.μ.Ώρα 6:00μ.μ. έως 8:00μ.μ.Ώρα 7.00μ.μ.
Η  ΚοινΣΕπ “Τέχνης Ροή” θα πραγματοποιήσει μία διασκεδαστική δράση, που θα εμπλέξει μικρούς και μεγάλους σε μία ανοιξιάτικη «περιπέτεια», που θα περιλαμβάνει δοκιμασίες, γρίφους και σύνθεση στοιχείων για την αναζήτηση του «Μυστικού του Πάσχα».

Ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τρίπολης και τα παιδιά από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του 3ου και 7ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης, προσκαλούν τους μικρούς μας φίλους στο «Εργαστήρι Διακόσμησης Πασχαλινής Λαμπάδας» για να δημιουργήσουν τη δική τους Πασχαλινή λαμπάδα.

Η Μικτή Χορωδία Ορφέας Τρίπολης θα αποδώσει το Τροπάριο της Κασσιανής μελοποιημένο από τον Θεμιστοκλή Πολυκράτη.
Άλσος Αγίου Γεωργίου ΤρίποληςΠλατεία Πετρινού


Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Τρίπολης
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 Απριλίου
Ώρα 9.00μ.μ.  Η χορωδία Ορφέας Τρίπολης θα    πραγματοποιήσει εκδήλωση θρησκευτικού περιεχομένου ερμηνεύοντας το έργο του Γάλλου συνθέτη της ύστερης ρομαντικής εποχής, Gabriel Urbain Faure (1845-1924) “Requiem”, που χαρακτηρίζεται για τη μελωδικότητα και τον ήρεμο κατανυκτικό χαρακτήρα του.Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Απριλίου
Ώρα 8.30 π.μ.

Ώρα 5.30μ.μ.

Ώρα 7.30μ.μ.Ώρα 8.45μ.μ.

Ακολουθία των Μ. ΩΡΩΝ και ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ

Ακολουθία του Επιταφίουμε τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης.


Ακολουθία του Επιταφίου. 

Περιφορά Επιταφίου Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου. 


Η χορωδία του Αγίου Βασιλείου θα ψάλλει τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής.  Στο κατανυκτικό κλίμα θα συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης με πένθιμα εμβατήρια και οι Πρόσκοποι του 1ου και 2ου Συστήματος.
Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Τρίπολης

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γηροκομείου Τρίπολης


Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου  ΒασιλείουΤρίπολης
Οδοί: Βασιλέως Γεωργίου, Ερμού, Τάσου Σεχιώτη, Πλατεία Πετρινού, Εθνικής Αντιστάσεως και Κεντρική Πλατεία Τρίπολης

Πλατεία Πετρινού
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 Απριλίου
Ώρα 9.45 μ.μ

Ώρα 12.00π.μ.Ώρα 12.00π.μ.
Υποδοχή του Αγίου Φωτός. 


Τελετή της Αναστάσεως και Θ. Λειτουργία.Καύση πυροτεχνημάτων. 
Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Τρίπολης

Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου ΤρίποληςΠλατεία Άρεως
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Απριλίου
ΠΑΣΧΑ στην ΤΡΙΠΟΛΗ, ” Όπως παλιά “Μετά τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας ακολουθεί η Χαρά της Λαμπρής.Ο Δήμος Τρίπολης τιμά τις παραδόσεις του τόπου και μας καλεί να γιορτάσουμε το ελληνικό Πάσχα, στην Πλατεία Άρεως, στο Συνοικισμό Κολοκοτρώνη και στην Πλατεία Φιλικών.Θα διασκεδάσουμε με Ελληνική παραδοσιακή μουσική από τις ορχήστρες της πόλης μας, θα χορέψουμε μαζί με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και βέβαια θα γευτούμε τον παραδοσιακό οβελία και το εξαιρετικό κρασί της Αρκαδικής γης!
Ώρα 6.00μ.μ.
Ώρα 9.00μ.μ
Ακολουθία της Αγάπης.


Τελετουργικό κάψιμο του Ιούδα και πασχαλινό γλέντι με πολύ τραγούδι και χορό. 
Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου  Βασιλείουκαι όλοι οι ναοί της πόλης
 
Πλατεία Φιλικών
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ25 Απριλίου
Ώρα 9.00π.μΏρα 10.30π.μ
Ώρα 8.00π.μ. (εγγραφές)Ώρα 10.00π.μ.
Έθιμο του Αϊ-Γιώρη
Οι Αϊ-Γιωρήτες, άντρες και γυναίκες,  ανεβαίνουν στην κορυφή του βράχου του Γουλά, ντυμένοι με την τοπική φορεσιά και κρατώντας γκλίτσες στολισμένες με λουλούδια και αγριοσέλινο.  «Μέσ’ στου Γουλά τ’ αλώνι»,   στήνουν τον πρώτο χορό τραγουδώντας. 
Πορεία συμμετεχόντων στο έθιμο από το βράχο του Γουλά προς το Μοναστήρι της Γοργοεπηκόου και από εκεί στην πλατεία του χωριού, όπου στήνεται  και ο τελευταίος χορός της γιορτής.

Αγώνες δρόμουΠρος τιμήν του Πολιούχου, του χωριού Πιάνα, Αγίου Γεωργίου. Οι εγγραφές για τη συμμετοχή στους αγώνες θα γίνουν στην πλατεία της Πιάνας.
Εκκίνηση αγώνων από την Αλωνίσταινα και τερματισμός στην πλατεία της Πιάνας.
Νεστάνη
Νεστάνη

Πιάνα

Αλωνίσταινα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ