Άπειρες οι εκδοχές της πατροπαράδοτης σούπας. Σας δίνουμε μία με μπόλικο μάραθο και δυόσμο που την «δροσίζει» και την κάνει πιο ευχολοχώνευτη.
1 ώρα και 30′ προετοιμασία 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6 – 8
- 1 συκωταριά αρνίσια
- 1 – 2 εντεριές αρνίσιες, καθαρισμένες
- 1 – 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι φρέσκα σκορδάκια (αν βρούμε), ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 μεγάλα μαρούλια, ψιλοκομμένα (όπως για σαλάτα
- 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 2 – 3 κουτ. σούπας δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
- λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αυγολέμονο
- 3 – 4 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
- χυμός από 1 – 2 λεμόνια + λίγο ξύσμα
Διαδικασία
- Για τη μαγειρίτσα αυγολέμονο, πλένουμε καλά τη συκωταριά και τα έντερα και τα ζεματάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Μετά, τα ψιλοκόβουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί λίγο.
- Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα έντερα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να νοστιμίσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Μετά προσθέτουμε 1 ½ λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε το όλον να πάρει βράση.
- Μόλις κοχλάσει το υγρό, ξαφρίζουμε για όσο σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια της σούπας.
- Αν με το ξάφρισμα βγάλουμε πολλά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Μόλις καθαρίσει η επιφάνεια της σούπας, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 45 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορδάκια (αν βάλουμε) και το μισό μάραθο και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά.
- Η σούπα πρέπει να έχει πήξει μεν, αλλά να έχει ζουμί.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μάραθο, το δυόσμο, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο αλατοπίπερο ακόμα.
- Ανακατεύουμε και την τραβάμε από τη φωτιά.
Αυγολέμονο
- Σπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με αυγοδάρτη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού, χτυπάμε λίγο ακόμη και μετά παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο-λίγο από το ζεστό ζωμό της μαγειρίτσας και τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μόλις βάλουμε το μισό ζωμό της μαγειρίτσας στο μπολ με το αυγολέμονο, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
- Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά ώστε να δέσει καλύτερα το αυγολέμονο.
- Προσοχή: δεν πρέπει να βράσει γιατί θα ψηθεί το αυγό και θα κόψει η σούπα.
- Σερβίρουμε, τη μαγειρίτσα αυγολέμονο, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καθάρισμα εντέρων
- Το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα έντερα σε μια λεκάνη με νερό που να τα καλύπτει, στύβουμε κι ένα λεμόνι (για να ασπρίσουν) και τα βάζουμε στο ψυγείο.
- Την επομένη τα βγάζουμε από τη λεκάνη, πιάνουμε τη μία άκρη από το έντερο και με τα δάχτυλα τραβάμε το στόμιο να ανοίξει και το βάζουμε κάτω από τη βρύση.
- Ρίχνουμε μπόλικο νερό και πιέζοντάς το προς τα κάτω (θα φουσκώσει σαν μπαλονάκι) περνάμε το νερό μέσα από το έντερο, σπρώχνοντάς το προς την άλλη άκρη, να καθαρίσει.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι το νερό που θα βγαίνει από την άλλη άκρη να είναι καθαρό.
πηγή: https://www.gastronomos.gr/syntagh/mageiritsa-aygolemono/52521/