Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 μεγάλα καρότα, τριμμένα
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από άπαχο μέρος του ζώου (π.χ. κιλότο)
- 300 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο, αποψυγμένο, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
- 200 γρ. λαζάνια
- 200 ml φρέσκο γάλα 2%
- 2 κονσέρβες πασάτα (χυμός ντομάτας)
- 250 γρ. ρικότα ή ανθότυρο, λιωμένα με το πιρούνι
- 1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
- αλατοπίπερο κατά βούληση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε λαζάνια με κιμά και ανθότυρο, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα καρότα, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά να μαραθούν και να πιουν τα υγρά τους.
- Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα μπολ όπου προσθέτουμε και το σπανάκι.
- Ξαναβάζουμε το άδειο σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά, αλατοπίπερο και τη 1 ½ κονσέρβα πασάτα και, μόλις το μείγμα κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με την υπόλοιπη 1/2 κονσέρβα πασάτα και αλατοπίπερο.
- Σε ένα μέτριο ορθογώνιο πυρέξ στρώνουμε τον κιμά.
- Σκεπάζουμε με μία στρώση λαζάνια, ρίχνουμε ελάχιστο από το μείγμα γάλακτος – ντομάτας και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα λαζάνια και η αυτοσχέδια σάλτσα (στο τέλος πρέπει να περιχύσουμε με λίγη σάλτσα).
- Πασπαλίζουμε με τα τυριά και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα λαζάνια και να χρυσίσει η επιφάνεια.
πηγή: https://www.gastronomos.gr/syntagh/lazania-me-kima-kai-anthotyro/112068/