Κάνουμε σωστά και όσα πρέπει για τη διατήρηση και την ασφάλεια των τροφίμων; | 1η ΤΟ.Μ.Υ. Τρίπολης

Γενικές οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα και νερό από την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας Τρίπολης

Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα
•       Πλύσιμο των χεριών πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα
•       Προστασία των τροφίμων και της περιοχής της κουζίνας από έντομα,
κατοικίδια και άλλα ζώα
•       Πλύσιμο και απολύμανση όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που
χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του φαγητού
•       Χρήση ξεχωριστού εξοπλισμού και σκευών, όπως μαχαίρια και επιφάνειες
κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών
•       Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα
καταναλωθούν ωμά
•       Κατανάλωση μόνο παστεριωμένου γάλακτος από το εμπόριο
•       Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από πιστοποιημένο τυροκομείο
•       Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα
καταναλωθούν ωμά
•       Κατανάλωση τροφίμων μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και όχι μετά
•       Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι 1 ώρα μετά την απόψυξη, η
οποία δεν πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου.
•       Διατήρηση των μαγειρεμένων φαγητών ξεχωριστά από τα ωμά, τα πουλερικά
και θαλασσινά
•       Διατήρηση όλων των μαγειρεμένων φαγητών σε κατάλληλη θερμοκρασία
(ιδανικά κάτω από 5°C) . Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα
χρήσης ψυγείου συστήνεται η κατανάλωση του μαγειρεμένου φαγητού σε
λιγότερο από 2 ώρες από την προετοιμασία του

Οδηγίες για ασφαλές νερό
•       Μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό δεν πρέπει να παραμένουν στον ήλιο αλλά
να αποθηκεύονται στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
•       Συστήνεται η κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού/ημέρα ιδιαίτερα όταν οι
θερμοκρασίες είναι υψηλές

10 επικίνδυνες συνήθειες που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων

1. Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων (π.χ. ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων) από
άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
2. Ο χειρισμός των τροφίμων χωρίς να έχουμε πλύνει πρώτα τα χέρια μας
3. Το πλύσιμο του κρέατος, του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας πριν το
μαγείρεμα
4. Το ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών χωρίς προηγουμένως να
έχουν πλυθεί
5. Η τοποθέτηση του μαγειρεμένου κρέατος σε σκεύος όπου βρισκόταν ωμό
κρέας
6. Το μη επαρκές μαγείρεμα του φαγητού, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για
κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά
7. Η κατανάλωση ωμής ζύμης και άλλων τροφίμων που περιέχουν ωμά αυγά ή
αλεύρι
8. Η δοκιμή της γεύσης ή της μυρωδιάς του τροφίμου για να ελεγχθεί η
καταλληλότητά του
9. Η απόψυξη ή το μαρινάρισμα των τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου
10. Η παραμονή του μαγειρεμένου φαγητού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για
πολλή ώρα, πριν την τοποθέτησή του στο ψυγείο

Δείτε αναλυτικά στον σχετικό σύνδεσμο του ΕΟΔΥ:
https://eody.gov.gr/10-epikindynes-synitheies-poy-aforoyn-stin-asfaleia-ton-trofimon/

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ:
https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/03/odigies_vrefiko_gala_skoni_2022.pdf

Συστάσεις για την κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται στο ψυγείο σε
περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος:

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2021/09/Odigies_sintirisi_trofimon_2021.pdf

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (www.eody.gov.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή