Η Νατάσσα Δουρίδα μας μυεί στην τέχνη της χειροποίητης βεντάλιας

Όλοι αγαπάμε τις βεντάλιες. Ο ήχος που κάνουν όταν κλείνουν θυμίζει καλοκαίρι. Τα χρώματά τους μας ταξιδεύουν σε κάποιες διακοπές σε νησί. Ο αέρας τους που μας δροσίζει, μας μεταφέρει στην αυλή ενός θερινού σινεμά.

Για αυτό και όταν είδαμε τις χειροποίητες βεντάλιες της Νατάσσας, δεν μπορούσαμε παρά να της ζητήσουμε να μας μιλήσει για αυτές.

Η Νατάσσα έχει καταγωγή από την Αρκαδία και στη συζήτηση που κάναμε μας μίλησε για σπουδές, σκέψεις, εμπνεύσεις, υφάσματα και πολλά πολλά ακόμη…

Νατάσσα πες μας λίγα λόγια για σένα. Για την καταγωγή, τις ασχολίες τα χόμπυ, τις σπουδές σου.

Η καταγωγή μου είναι από τα χωριά της Γορτυνίας, Βούτση και Μοναστηράκι, και σε αυτή τη γειτονιά, συγκεκριμένα στα Τρόπαια, έζησα μεχρι τα εννιά μου. Πέρασα την εφηβεία στην Τρίπολη και μετά ήρθα στην Αθήνα για να σπουδάσω. Η πόλη αυτή μου “μιλάει” σε πάρα πολλά επίπεδα και έτσι έστησα τη ζωή μου εδώ. Έχω σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και εξειδικεύτηκα στην Προστασία Μνημείων , εμπνεόμενη από την ανάγκη να συνεισφέρω στην συντήρηση των διατηρητέων κτηρίων των Αθηνών που χάνονται λόγω της κρίσης. Μία μετεκπαίδευση στην Γερμανία πάνω στην πολιτισμική διατήρηση ωστόσο, μου έδωσε την ευκαιρία να διατυπώσω μία καινούρια πρόταση για τη σωτηρία τους: αυτή της συνεργασίας των ιδιοκτητών αυτών των κτηρίων με κοινότητες που ενδιαφέρονται να τα κρατήσουν ζωντανά. Έτσι δημιουργήθηκε το Communitism, το πρωτο κοινωνικό και πολιτισμικό κέντρο της Αθήνας, που στεγάζεται σε ένα εκλεκτικιστικό κτήριο 1200 τ.μ.στο Μεταξουργείο και το λειτουργεί μία ενεργή κοινότητα δημιουργικών επαγγελματιών. Οι ιδιοκτήτες μας δανείζουν τη χρήση του , ενώ εμείς το διαχειριζόμαστε ως κοινό αγαθό για τα πολιτισμικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες της πόλης. Με το εισόδημα που δημιουργούμε, επενδύουμε στην σταδιακή του αποκατάσταση. Παράλληλα, εκπαιδευόμαστε στη συλλογική διαχείριση κτηρίων σε συνεργασία με διεθνή επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δίκτυα. Η ανάπτυξη αυτής της ιδέας έχει υπάρξει η κύρια δραστηριότητά μου από το 2015, και μου έχει επιτρέψει να επεκτείνω τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης καθώς και σε αυτόν της κοινωνικής καινοτομίας.  

Παρακολουθώντας το λογαριασμό σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε μια Νατάσσα η οποία καταπιάνεται με πολλά και διαφορετικά πράγματα. Η ιδέα της βεντάλιας βέβαια είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και δημιουργική,  και αυτός είναι ο λόγος που θα θέλαμε να μας μιλήσεις γι αυτή σου τη δουλειά. Καθώς τις χαζεύει κάποιος η καθεμία τον ταξιδεύει σε διαφορετική δεκαετία και διάθεση. Υφάσματα ρομαντικά, δυναμικά, ρετρό και πολλά αλλά… Πώς ξεκίνησε αρχικά η ιδέα της βεντάλιας Τι σε ώθησε να σχεδιάσεις και να κατασκευάσεις την πρώτη σου βεντάλια;

Οι βεντάλιες μου άρεσαν πάντα, ως πρωτότυπο αξεσουάρ αλλά και γιατί ζεσταίνομαι πολύ και τις χρειάζομαι το καλοκαίρι στην Αθήνα. Από το πρώτο μου ταξίδι στη Βαρκελώνη που αγόρασα την πρώτη είχα αρχίσει να φτιάχνω μια μικρή συλλογή. Το 2011, όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου στην αρχιτεκτονική, χρειαζόμουν οπωσδήποτε να δουλέψω, αλλά η εντατικότατα των σπουδών δεν μου επέτρεπαν να έχω δουλειά με ωράριο. Έτσι μια φίλη με προέτρεψε να φτιάξω κοσμήματα. Ξεκίνησα λοιπόν και μου άρεσε πολύ, ενώ όντως, κατάφερνα να επιβιώνω μέσα από αυτό. Συνέβησαν όμως δύο πράγματα: κατεβαίνοντας στο κέντρο για να αγοράζω υλικά, περνούσα συνέχεια από τα υφασματάδικα της Καλαμιώτου και το μάτι μου έτρεχε πάνω στα υφάσματα. Ευχόμουν να βρω ένα τρόπο να τα χρησιμοποιήσω, για να έχω ευκαιρία να χαζεύω και να αγοράζω από αυτά. Αγόρασα μάλιστα κάποια, κι ας μην τα χρειαζόμουν. Μετά, με είχε καταλάβει το μικρόβιο του “do it yourself”, είχα δηλαδή πάθει μια εμμονή, οτιδήποτε μου άρεσε να θέλω να βρω πως να το κάνω μόνη μου. Και τότε η φίλη μου η Αθήνα μου έφερε δώρο μια βεντάλια από τη Σάμο, που φαινόταν αρκετά απλή στην σύνθεσή της.

«Ε, δεν ήθελε και πολύ, μια βεντάλια, μια μηχανικός με πάθος για τα υφάσματα και τη χειροτεχνία… τη διέλυσα και άρχισα την έρευνα.»

Πήγα σε ξυλουργεία και συμβουλεύτηκα για το ποιο ξύλο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το μπαμπού, έψαξα σε όλα τα μαγαζιά για να βρω το εξάρτημα που κλείνει τη βεντάλια.. Αγόρασα πολλά διαφορετικά υφάσματα για να πειραματιστώ πάνω στην κατάλληλη σύνθεση. Η δε κόλλα, χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να βρω τη σωστή! 

Συνήθως από που παίρνεις τις ιδέες σου; Τι αποτελεί την έμπνευση για τη δουλειάς σου;

Τα υφασματάδικα του κέντρου της Αθήνας έχουν απίστευτες συλλογές υφασμάτων. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να συγκρατηθώ για να διαλέξω τα σωστά κάθε φορά. 

Στην αρχή παρασυρόμουν με τους ατελείωτους συνδυασμούς των φλοράλ, μετά ήρθε η γεωμετρία. Το 2018 , όταν κάναμε το πρόμο βίντεο, ήταν ιδέα του σκηνοθέτη Αλέξη Κουκιά να δώσουμε ως θέμα τη ζούγκλα. Μετά έτυχε να ταξιδέψω πολύ για τη δουλειά μου, και αγόρασα αρκετά υφάσματα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Έτσι φέτος , μετά από μια περίοδο που στερηθήκαμε τα ταξίδια, θεώρησα όμορφο να κάνω μια συλλογή αφιερωμένη σε αυτά!

Μια άλλη πηγή έμπνευσης είναι η επανάχρηση υφασμάτων,  όπως στην περίπτωση ρούχων που η μόδα τους έχει παρέλθει, ή έχουν καταστραφεί και εγώ σώζω τα υγιή μέρη του υφάσματος φτιάχνοντας βεντάλιες με αυτό. Συχνά φίλοι μου φέρνουν οι ίδιοι όμορφα υφάσματα που δεν χρησιμοποιούν ή μου ζητούν κάτι custom, αρκετά μοντέλα λοιπόν είναι εμπνευσμένα από και αφιερωμένα σε αγαπημένους μου ανθρώπους. Κάπως έτσι αποφάσισα να φτιάξω το μεγάλο μέγεθος, καθώς ήθελα και οι άντρες φίλοι μου να μπορούν να τις χρησιμοποιούν.  

photo by Dimitra Papageorgiou

«Αυτό που με μαγεύει, είναι το πως μέσα από αυτό το μικρό πραγματάκι, μπορεί ο καθένας να εκφράσει και να επικοινωνήσει την προσωπικότητά του και με αυτή τη λογική συνθέτω τις συλλογές μου.»

Θέλω να είναι τόσο πλουραλιστικές , ώστε κάθε ενδιαφερόμενη/ος να μπορεί δει κάτι από τον εαυτό της/του μέσα σε αυτές.

Επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με φίλους καλλιτέχνες , που εμπνέονται από το πλαίσιο της βεντάλιας και θα ήθελαν να δημιουργήσουν πάνω σε αυτό καθώς και ένα concept που ετοιμάζω από καιρό: Η δημιουργία της απόλυτης custom made βεντάλιας, εμπνευσμένη από τον αστρολογικό χάρτη αυτής/αυτού που την παραγγέλνει. Αυτά τα βήματα θα προχωρήσουν μέσα στη χρονιά που έρχεται! 

Πως ήταν η αρχή αυτής της κίνησης; Υπήρξε ανταπόκριση από τον κόσμο;

Το γεγονός πως εκτός από όμορφη, είναι και πολύ πρακτική , έκανε την ιδέα αυτή να τρέξει από την αρχή. Το 2012 έφτιαξα τις πρώτες 20 βεντάλιες που αγοράστηκαν αμέσως !  Είναι πολύ σπάνιο να βρει κανείς χειροποίητη βεντάλια , εννοώντας και τον ξύλινο σκελετό και αυτό την κάνει να έχει πάντα ζήτηση. Η ζήτηση αυτή με έκανε να βελτιωθώ από την αρχή, καθώς κάθε καινούρια αγοράστρια είχε κάποια πρόταση για να γίνουν καλύτερες και εγώ πειραματιζόμουν πάνω στις προτάσεις τους. Όπως ανέφερα ήδη, αρκετοί άντρες αγόραζαν από την αρχή, ακόμα και αν την κρατούσαν σπίτι τους για διακοσμητική. Τώρα σιγά σιγά, αρχίζει να θεωρείται unisex αξεσουάρ και αυτό με χαροποιεί πολύ!

Έχεις δοκιμάσει κι άλλες δημιουργίες με υφάσματα; 

Μέσα στο Communitism, διατηρώ μαζί με  ομάδα καλλιτεχνών το εργαστήριο επανάχρησης υφάσματος Butterflies & Camels. Μέσω μεθοδολογιών οριζόντιας ανταλλαγής γνώσεων, διδάσκουμε μεταξύ μας τις τεχνικές μας και αξιοποιούμε ρούχα που αλλιώς θα πετιούνταν, μετατρέποντάς τα είτε σε άλλα χρηστικά αντικείμενα , είτε σε έργα τέχνης. Οι πειραματισμοί μας καταλήγουν σε ένα εναλλακτικό fashion show, στο τέλος κάθε χρονιάς. Σε αυτό το πλαίσιο πειραματίζομαι και με άλλες ιδέες , και μια δύο από αυτές σκοπεύω να τις βάλω εντός παραγωγής στο μέλλον.

«Ωστόσο οι βεντάλιες είναι πάντα το κεντρικό μου θέμα, και νομίζω πως σε αυτές θέλω πάντα να εξελίσσω την πρακτική μου!»

Οι βεντάλιες βγαίνουν σε τρία μεγέθη: μικρό ( 15 εκ) , μεσαίο ( 23 εκ) και μεγάλο (33 εκ). 

Οι αριστερόχειρες μπορούν να ζητήσουν ειδική παραγγελία. 

Κατόπιν παραγγελίας και συνεννόησης μπορούν να εξυπηρετηθούν γάμοι και βαπτίσεις. 

Link για το etsy shop

https://www.etsy.com/shop/DiDaDou

Νατάσσα Δουρίδα

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

MSc Προστασία Μνημείων

Natassa Dourida

Civil Engineer

MSc Restorations Expert

Instagram account: didadourida

photo credits: Δήμητρα Παπαγεωργίου

Επιμέλεια συνέντευξης: Ηλιάνα Καρύδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!