Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με τις μετρήσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πόσιμο νερό.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» προσπαθεί να εξειδικεύσει τα δεδομένα και να αναλύσει τα όρια που υπάρχουν στις τιμές, τα οποία όρια καθορίζουν και το αν υπάρχει τελικά σοβαρό πρόβλημα ή όχι στο πόσιμο νερό περιοχών της χώρας.
Στις περιοχές αυτές λοιπόν, τα ευρήματα των μετρήσεων στο νερό αυτών των 15 περιοχών της χώρας για τις οποίες γίνεται λόγος για το οροπέδιο Τρίπολης και την περιοχή Αστρους και Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας, έδειξαν υπερβάσεις υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων.
Από ότι φαίνεται η αιτία του προβλήματος κρύβεται πίσω από την υπερβολή χρήση λιπασμάτων. Τα λιπάσματα, σημειώνεται πως περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε νιτρικά ιόντα με συνέπεια να προκαλούν νιτρορρύπανση.
Συγκεκριμένα τα ευρήματα αυτών των ερευνών προκαλούν έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, αλλά και στους κατοίκους τους οποίους αφορά άμεσα.
Το πρόβλημα φαίνεται πως εντοπίζεται αυξημένο κυρίως σε 15 περιοχές της Ελλάδας, όπου οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Δυτική και Ανατολική Θεσσαλία, Κωπαϊδικό και Αργολικό πεδίο, λεκάνη Πηνειού Ηλείας, κάμπος Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ημαθίας, λεκάνη Στρυμώνα, περιάδα Άρτας – Πρέβεζας, λεκάνη Ασωπού Βοιωτίας, νότιο τμήμα ποταμού Έβρου, περιάδα ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, λεκάνη απορροής Αγγίτη, Βόρεια Κορινθία, οροπέδιο Τρίπολης, Λιλιατρά Κυπαρισσίας, λεκάνη απορροής ποταμού Λαρισσού Αχαΐας, Μαραθώνας Αττικής, Μεσόγεια Αττικής, βόρειο τμήμα ποτα- μού Έβρου, Σπερχειός Φθιώτιδας, Πάμισος Μεσσηνίας, Τροιζηνία, Άστρος – Άγιος Ανδρέας Αρκαδίας, Μέγαρα Αλεποχώρι Αττικής, Αταλάντη Φθιώτιδας, Αλμυρός Μαγνησίας, Πτολεμαϊδα Κοζάνης, Επανομή Μουδανιών Χαλκιδικής, υπολεκάνη Γεροποτάμου Μεσσαράς Κρήτης Αρτάκη Εύβοιας.
Μάλιστα σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο δημοσιεύτηκε σχετική δράση για τις περιοχές που είναι ευάλωτες σε νιτρορρύπανση. Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων ξεκίνησαν από την 16η Φεβρουαρίου 2022 και λήγει στις 15 Φεβρουαρίου του 2024.