Εν Τριπόλει… Η ιστορική αναδρομή της οδού Δεληγιάννη 1900-1980…

 Η οδός Δεληγιάννη ξεκινάει από την οδό Κένεντι (Τάσου Σεχιώτη) και καταλήγει στην οδό 28ης Οκτωβρίου. Πάντα ήταν ένας εμπορικός δρόμος, παρά το γεγονός ότι είναι μικρός. Η οδός πήρε το όνομα του αγωνιστή της επανάστασης Κανέλλου Δεληγιάννη.

Ξεκινώντας την περιήγηση από την οδό Κένεντι (Τάσου Σεχιώτη) από τη δεξιά πλευρά του δρόμου συναντάμε στη γωνία ακριβώς τον καλοκαιρινό κινηματογράφο «Απόλλων» του Γεωργίου Χριστόπουλου. Ακριβώς στην γωνία µε την οδό ∆εληγιάννη, όταν κτίστηκε οικοδομή, ήταν το φωτογραφείο του Ποντίκη. Έπειτα από χρόνια, μετά το γωνιακό οίκημα, πήρε το μεγάλο μέρος του παλιού κινηματογράφου ο Σιάννης, το έχτισε και δημιούργησε τον χειμερινό κινηματογράφο «Αρκαδία». Αμέσως μετά έως τη γωνία με την οδό Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (Εθν. Αντιστάσεως) βρίσκεται μέχρι σήμερα το ξενοδοχείο «Ανακτορικόν».
    Επί της οδού Δεληγιάννη ήταν τα ακόλουθα μαγαζιά: Το καφενείο του Αντώνη Τσιλικά. Κολλητά το μηχανουργείο του Λυμπέρη Λυμπερόπουλου, το οποίο το διαδέχτηκε το κατάστημα κουζινών και αντιπροσωπεία «Siemens» των Λυμπεράκη – Παπαϊωάννου. Στη γωνία ακριβώς, από το 1935, ήταν το καφενείο «Αμερικάνικον» του K. Ιατρού. Μάλιστα στο πίσω μέρος του καφενείου υπήρχε και κινηματογράφος για κάποια χρόνια. Μετά από χρόνια στο ίδιο μέρος άνοιξε ο χειμερινός κινηματογράφος «Αύρα». Όταν έκλεισε ο κινηματογράφος, άνοιξε το κατάστημα με όπλα και είδη κυνηγιού του Δημοσθένη Ροϊνιώτη. Όταν έκλεισε, άνοιξε κατάστημα υποδημάτων «Salon Dore» ο Ζωγράφος μαζί με τον Χαράλαμπο Βλάση.

Εδώ τελειώνει η περιήγηση της δεξιάς πλευράς του δρόμου από την οδό Κένεντι (Τάσου Σεχιώτη) έως την οδό Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (Εθν. Αντιστάσεως).
Ξεκινάμε τη περιήγηση της αριστερής πλευράς του δρόμου από την οδό Κένεντι (Τάσου Σεχιώτη) έως την οδό Κωνσταντίνου ΙB΄ (Εθν. Αντιστάσεως). Στη γωνία ακριβώς συναντάμε την γνωστή ταβέρνα «Η Κληματαριά» του Σωτήρη Κούρου και του γιου του Δημήτρη (Μίμη). Κολλητά βρισκόταν η οικία της Ντορέττας Ρουμελιώτη. Aμέσως μετά, ήταν το κατάστημα υδραυλικών του Γκόρα. Στη συνέχεια ήταν το Χάνι του Ζαχαρόπουλου.
Δίπλα ακριβώς, στη  γωνία με την  οδό Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (Εθν. Αντιστάσεως) ήταν ένα διώροφο σπίτι στο οποίο έμεναν οι αδελφές Μεταξά, ράφτρες το επάγγελμα. To 1955 το αγόρασε ο Σταθάκης και έχτισε οικοδομή με καταστήματα. Εκεί στεγαζόταν το δικηγορικό γραφείο του Παπαγιαννόπουλου και δίπλα ήταν το ραφείο του Ρουμελιώτη. Έπειτα είναι η είσοδος της οικοδομής.
    Κολλητά ήταν το ραφείο του Ματθαιόπουλου. Και τέλος γωνία με την οδό Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (Εθν. Αντιστάσεως) ήταν το κουρείο του Ευστάθιου (Στάθη) Μυρούλη. Έπειτα από χρόνια μπήκε συνέταιρος ο Σαράντος Κυρίμης.
Εδώ τελειώνει η περιήγηση  και της αριστερής πλευράς από την οδό Κένεντι (Τάσου Σεχιώτη) έως την οδό Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (Εθν. Αντιστάσεως).

Κατευθυνόμαστε διαγώνια και ξεκινάμε την περιήγηση της δεξιάς πλευράς του δρόμου από την οδό Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (Εθν. Αντιστάσεως) έως τη γωνία με την οδό  Όθωνος (Αποστολοπούλου).
    Στη γωνία με την οδό Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (Εθν. Αντιστάσεως) ήταν το κουρείο του Σαράντου Παπαδόπουλου. Κολλητά ήταν το δικηγορικό γραφείο του Πάκη Καλτεζιώτη. Αμέσως μετά ήταν το υποδηματοποιείο του Παντελή Κούρου. Στο ίδιο μέρος μετά από χρόνια άνοιξε πάλι υποδηματοποιείο ο Βασίλειος Ρουμελιώτης. Συνεχίζοντας την ίδια πορεία συναντάμε το κατάστημα νυφικών του Αντωνίου Μπουρλόκα. Το οποίο έπειτα το πήρε ο Καταλυματίας και έκανε το ηλεκτρολογείο του. Για κάποια χρόνια είχε γίνει το κομμωτήριο των αδελφών Λαμπράκη. Στη συνέχεια ήταν το ραφείο του Γεωργίου Φράγκου, το οποίο έπειτα έγινε το κομμωτήριο της Ευγενίας Παπαντωνοπούλου.
    Ακολουθεί το συμβολαιογραφείο του Γεωργίου Παζιωτόπουλου. Έπειτα συναντάμε το κατάστημα νωπών και κατεψυγμένων κοτόπουλων και εμπόριο μελιού του Παναγιώτη Παπακώστα. Κολλητά ήταν το κατάστημα επιγραφών και ταμπελών του Μίμη Αναγνώστου. Αμέσως μετά γωνία με την οδό Όθωνος (Αποστολοπούλου) ήταν το καφενείο του Σπ. Καράγιωργα, το οποίο πήραν πολλοί (Β. Αντωνόπουλος, Γρ. Ρουσόπουλος, Χαρ. Φιλόπουλος, Ι. Μυλωνάς, Κάτρης, Π. Πιτερός κ. ά.) και στο τέλος κατέληξε στον Μιχ. Πανόπουλο.
    Εδώ τελειώνει η περιήγηση της δεξιάς πλευράς της οδού Δεληγιάννη από την οδό Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (Εθν. Αντιστάσεως) έως την οδό Όθωνος (Αποστολοπούλου). Ξεκινάμε την αριστερή πλευρά του δρόμου από την οδό Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (Εθν. Αντιστάσεως) έως την οδό  Όθωνος (Αποστολοπούλου).

    Στη γωνία ακριβώς ήταν του περίπτερο του Κώστα Φραγκολιά, πατέρα του Λάκη Φραγκολιά, μεγάλου ποδοσφαιριστή του Αστέρα. Στη γωνία του δρόμου μετά το περίπτερο βρισκόταν στιλβωτήριο, το οποίο μετά έγινε το χρυσοχοείο του Σταματόπουλου. Ακολουθεί το ραφείο του Παναγιώτη Πανουσιέρη. Αμέσως μετά ήταν το παντοπωλείο του Δ. Μπουντρούκα, το όποιο συνέχισε να το λειτουργεί πάλι ως παντοπωλείο ο Νικόλαος Παπαγιάννης. Αμέσως μετά ήταν το κατάστημα εμπορίου λαδιών του Κωνσταντίνου Καρύδη. Κολλητά ήταν το κατάστημα υδραυλικών του Νικόλαου Ρουμελιώτη.
    Στη συνέχεια συναντάμε τη βεράντα της οικίας του οδοντιάτρου Γεωργίου Αποστολόπουλου. Στο ισόγειο κάτω από τη βεράντα στέγαζε το οδοντιατρείο του. Μετά από χρόνια στο ίδιο μέρος ήταν τα ηλεκτρικά του Κωνσταντίνου Γαλάνη. Στη συνέχεια ήταν η οικία του οδοντίατρου Γεωργίου Αποστολόπουλου, όπως αναφέραμε, και στο ισόγειο την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το είχε επιτάξει και το είχε κάνει γραφεία η Κομαντατούρ. Έπειτα από τον Πόλεμο στο ίδιο μέρος είχαν τα ιατρεία τους οι Θεόδωρος Ρεμουντάκης, ψυχίατρος, και η σύζυγός του Άννα, παθολόγος. Επίσης εκεί βρισκόταν και το μικροβιολογικό εργαστήριο του Φάνη Ταλιαδούρου.
    Εδώ τελειώνει περιήγηση και της αριστερής πλευρά της οδού Δεληγιάννη από την οδό Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (Εθν. Αντιστάσεως) έως την οδό Όθωνος (Αποστολοπούλου). Κατευθυνόμαστε διαγώνια και ξεκινάμε τη δεξιά πλευρά της οδού από την οδό Όθωνος (Αποστολοπούλου) έως την οδό Σπετσεροπούλου (Ισαάκ και Σολωμού).

    Εδώ συναντάμε τα κτίρια της Νέας Δημοτικής Αγοράς. Επί του δρόμου υπήρχαν τα καταστήματα, κρεοπωλείο του ο Ηλία Αλαφογιάννη (Σκούρος) με την ονομασία «Το Πρώτο» γιατί ήταν το πρώτο κατάστημα που άνοιξε στην αγορά και στη συνέχεια το ψητοπωλείο του Νίκου Τσιώλη. Κολλητά ήταν το καφενείο του Ιωάννη Μυλωνά, το οποίο μετά από χρόνια άλλαξε χέρια και έγινε το κρεοπωλείο του Φώτη Μέλεγου. Τέλος, το κρεοπωλείο των Κ. Πετρόπουλου (Πετρόγιαννη) και Νικολόπουλου Κωνσταντίνου. Μετά από χρόνια το κράτησε ο Πετρόπουλος ή Πετρόγιαννης Δημήτριος, το οποίο πήρε στο τέλος ο Χρήστος Αυδής.
    Στη συνέχεια πλάι στη Νέα Δημοτική Αγορά είναι ένας μικρός ανώνυμος δρόμος. Απέναντι, συνεχίζοντας την ίδια πορεία προς την οδό Σπετσεροπούλου, στη γωνία ήταν το παντοπωλείο του Γκόνου, το οποίο έπειτα έγινε το επιπλάδικο του Δημητρίου Οικονομάκη και Κωνσταντίνου Βυτόγιαννη. Κλείνοντας το επιπλάδικο, ήρθε και άνοιξε ο Αποστόλης Μανιάτης με είδη υγιεινής. Δίπλα, επί της ανωνύμου οδού, ήταν το σιδηρουργείο του Θύμιου Καραλή, το οποίο πήρε έπειτα ο Αποστόλης Μανιάτης και το έκανε κατάστημα με είδη υγιεινής. Μετά από χρόνια πήρε και τη γωνία που προείπαμε και τα ένωσε. Συνεχίζοντας την πορεία επί της οδού Δεληγιάννη, δίπλα από τη γωνία, ήταν το οπωροπωλείο του Χαράλαμπου Αλεξόπουλου, το οποίο και αυτό το πήρε ο Αποστόλης Μανιάτης και το ένωσε με τα προηγούμενα μαγαζιά.
    Κολλητά ήταν το κατάστημα υδραυλικών ειδών των Νίκου Ρουμελιώτη και Σωτηρίου Χλέπα. Αμέσως μετά και γωνία με την οδό Σπετσεροπούλου ήταν και είναι το κτίριο της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων – Χριστιανική Αγωγή Τμήμα Τριπόλεως. Εδώ τελειώνει η περιήγηση της δεξιάς πλευράς της οδού Δεληγιάννη από την οδό Όθωνος (Αποστολοπούλου) έως την οδό Σπετσεροπούλου (Ισαάκ και Σολωμού).
    Ξεκινάμε την περιήγηση της αριστερής πλευράς της οδού από την οδό Όθωνος (Αποστολοπούλου) έως την οδό Σπετσεροπούλου (Ισαάκ και Σολωμού). Στη γωνία ακριβώς ήταν το καφενείο των Ιωάννη και  Κώστα Ρουσόπουλου, στο οποίο, όταν έφυγε ο Κώστας, μπήκε συνέταιρος ο Σταύρος Γκλίνος. Όταν αποχώρησε ο Σταύρος Γκλίνος, μπήκε συνέταιρος ο αδερφός του Γιάννη Ρουσόπουλου Αποστόλης. Κολλητά ήταν το τεχνικό γραφείο του πολιτικού μηχανικού Αγγελή Γρίτση, στο οποίο, όταν έκλεισε, άνοιξε ποδηλατάδικο η Βασιλική Σπυροπούλου.
    Δίπλα ακριβώς βρίσκονταν δύο μαγαζάκια τα οποία ήταν το πολιτικό γραφείο του Δημοσθένη Δαβέτα. Σε αυτά τα δύο καταστήματα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 άνοιξε το δεύτερο βίντεο κλαμπ στην Τρίπολη, του Χρήστου Κανακάρη. Αμέσως μετά ήταν το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών του Κωνσταντίνου Κουτσουμπού. Έπειτα ήταν ο κήπος του ιατρού Ιωάννη Παΐσιου. Συνεχίζοντας την πορεία μετά τον κήπο, συναντάμε ένα ημι-ανώγειο κτίριο το οποίο στέγαζε την κλινική του Παΐσιου (χειρουργική-παθολογική) και κολλητά με τη γωνία Σπετσεροπούλου ήταν ωραίο νεοκλασικό, η οικία του ιατρού με την οικογένειά του, την οποία κληρονόμησε ο γιος του Κωνσταντίνος και  άνοιξε το συμβολαιογραφείο του.
    Εδώ τελειώνει και η αριστερή περιήγηση της οδού Δεληγιάννη από τη οδό Όθωνος (Αποστολοπούλου) έως την οδό Σπετσεροπούλου (Ισαάκ και Σολωμού).
    Κατευθυνόμαστε διαγώνια και ξεκινάμε την περιήγηση της δεξιάς πλευράς της οδού Δεληγιάννη από την οδό Σπετσεροπούλου έως την οδό 28ης Οκτωβρίου. Στη γωνία ακριβώς ήταν η οικία του Τάσου Δουβή. Κολλητά ήταν η οικία του Βλάχου και έπειτα έμεινε ο Καραβάνης. Αμέσως μετά ήταν η οικία του Κοττή. Δίπλα ακριβώς ήταν η οικία του Γ. Μπακατσέλου. Στη συνέχεια είναι  ένα οικόπεδο και τέλος γωνία με την οδό 28ης Οκτωβρίου ήταν ο φούρνος του Ξελισιαχτή. Τη γωνία αυτή του φούρνου αγόρασε ο ιατρός  Βασ. Μπακόπουλος,  έχτισε οικοδομή και στέγασε το ιατρείο του και την οικία του. Εδώ τελειώνει η περιήγηση της δεξιάς πλευράς της οδού Δεληγιάννη από την οδό Σπετσεροπούλου έως την οδό 28ης Οκτωβρίου.
    Ξεκινάμε την περιήγηση της αριστερής πλευρά της οδού Δεληγιάννη από την οδό Σπετσεροπούλου έως την οδό 28ης Οκτωβρίου. Στην γωνία ακριβώς κολλητά βρισκόταν η οικία του Λυράκη. Κολλητά ήταν η οικία του Αλεξ. Χλέπα. Στη συνέχεια η οικία Τζόρβα, δικηγόρου το επάγγελμα. Τέλος γωνία με την οδό 28ης Οκτωβρίου ήταν ένα σπίτι με κήπο του Γ. Κατσούλη. Εδώ τελειώνει η νοσταλγική περιήγηση της οδού Δεληγιάννη.

Προέκδοση βιβλίου του Χρήστου Η. Μήτσιας για την ιστορία της Τρίπολης 1830-2000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!